Indonesië krijgt een nieuwe hoofdstad

Jakarta kampt met verkeersopstoppingen en overstromingen. Wat de nieuwe hoofdstad wordt, is nog niet duidelijk.

Het zakencentrum van Jakarta.
Het zakencentrum van Jakarta. Foto Dita Alangkara/AP

Indonesië krijgt een nieuwe hoofdstad. Die komt te liggen buiten het drukke eiland Java, waarop de huidige hoofdstad Jakarta ligt. President Joko Widodo heeft maandag een plan daarvoor goedgekeurd. Het besluit volgt op een discussie die al decennia speelt in het land. Het laaggelegen Jakarta kampt met overstromingen, vervuiling en ernstige verkeersopstoppingen.

Lees meer: Met de metro de files te lijf in Jakarta

Wat de nieuwe hoofdstad wordt, is volgens persbureau AP nog niet duidelijk. Al langer gaan geruchten dat Palangkaraja op Borneo een optie zou zijn. Maar minister van Planning Bambang Brodjonegoro zei maandag dat gekeken wordt naar een locatie in het oosten van de archipel. Volgens de minister kan het tien jaar duren voordat Indonesië een nieuwe hoofdstad heeft.

Oppompen grondwater

Jakarta, waar met de voorsteden meegerekend dertig miljoen mensen wonen, kent na Bangkok en Mexico-Stad de ergste opstoppingen ter wereld. Die kosten de economie volgens AP jaarlijks 6,5 miljard dollar (5,8 miljard euro). Door files zijn inwoners van de stad jaarlijks 184 uur kwijt aan extra reistijd.

Ook vinden er geregeld overstromingen plaats. Dat komt mede doordat de stad langzaam steeds lager komt te liggen door het overmatig oppompen van grondwater. De stijgende zeespiegel leidt eveneens tot wateroverlast.

Al onder president Soekarno, die het land leidde van 1945 tot 1967, werd er gesproken over een nieuwe hoofdstad. Sindsdien is meermaals een verhuizing aangekondigd. Of het er nu daadwerkelijk van komt, zal de komende jaren moeten blijken.

Lees ook: Fotoserie over ‘zinkende stad’ Jakarta wint Zilveren Camera

Dit bericht is 30 april geactualiseerd.