IMF verwacht sterkere krimp van Iraanse economie

Vorig jaar kromp de Iraanse economie ook al met bijna 4 procent. De opgelegde handelssancties van de VS zijn de belangrijkste oorzaak.

Het IMF verwacht dat de Iraanse economie dit jaar opnieuw met een flinke krimp te maken zal krijgen.
Het IMF verwacht dat de Iraanse economie dit jaar opnieuw met een flinke krimp te maken zal krijgen. Foto Atta Kenare/AFP

De Iraanse economie zal dit jaar met 6 procent krimpen. Daarnaast zal de inflatie in Iran dit jaar stijgen naar 50 procent. Die verwachting spreekt het Internationaal Monetair Fonds uit in een maandag gepubliceerd rapport. Vorig jaar kromp de Iraanse economie ook al met 3,9 procent.

De economische achteruitgang in Iran is volgens het IMF vooral het gevolg van de hernieuwde Amerikaanse handelssancties. In november vorig jaar verboden de Verenigde Staten de import van olie uit Iran. Ook werd de handel in dollars met Iran, evenals de handel in onder andere staal, aluminium, kolen en software voor industriële processen gereduceerd.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump hield Teheran zich niet aan de afspraken uit het akkoord over kernwapens van 2015. Iran zou stiekem toch aan de productie van nucleaire wapens werken. De sancties hebben de Iraanse regering volgens Amerikaanse bronnen inmiddels meer dan 10 miljard dollar aan olie-inkomsten gekost.

Lees ook de column van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants: Iran heeft een grote mond, maar is ook heel voorzichtig

Wisselkoers

De Iraanse munt, de rial, verloor vorig jaar al meer dan 60 procent van de waarde, waardoor de buitenlandse handel van Iran werd verstoord en de jaarlijkse inflatie werd opgevoerd. Volgens Jihad Azour, directeur van de afdeling binnen het IMF die gaat over het Midden-Oosten en Centraal-Azië, moet Iran hard werken om de huidige kloof tussen de marktwisselkoers en de officiële wisselkoers weg te werken.

Als de inflatie inderdaad uitkomt op 50 procent dit jaar, is dat de snelste prijsstijging sinds 1980. Met de verwachte inflatie voegt Iran zich bij landen als Venezuela en Zimbabwe, die al jaren kampen met een waardevermindering van geld.