Honderden stemmen-tellers zijn dood door uitputting

Indonesië

Zeker 296 medewerkers van stembureaus in Indonesië zijn overleden aan vooral uitputtingsgerelateerde klachten. Dat zei de voorzitter van de kiescommissie zondag. De verkiezingen op 17 april waren mondiaal de grootste ooit op één dag.

Zo’n 155 miljoen mensen in de archipel hebben gestemd. Aangezien zij in één keer stemden voor alle bestuurslagen werden per stemmer vijf stembiljetten ingeleverd. De 800.000 stembureaus moesten honderden miljoenen biljetten verwerken. Zo’n 7 miljoen medewerkers tellen deze allemaal met de hand.

Het was de eerste keer dat de verkiezingen voor het presidentschap, het landelijke parlement en de regioparlementen werden gecombineerd. Het tegelijkertijd stemmen voor alle bestuurslagen gebeurde om de kosten van de verkiezingen te verlagen.

Behalve de circa 272 medewerkers die door uitputting om het leven kwamen, werden 2.151 verkiezingswerkers ziek door oververmoeidheid. Het telwerk wordt vooral door tijdelijke krachten uitgevoerd. In tegenstelling tot ambtenaren hoeven zij geen medische controle te ondergaan. De meeste slachtoffers zouden 40 jaar of ouder zijn. Ze moesten nachtenlang doorwerken. Indonesië staat bekend om een matige gezondheidszorg.

Pas op 22 mei wordt bekendgemaakt wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Zowel zittend president Joko Widodo als oppositiekandidaat Prabowo Subianto eiste de overwinning op. (Reuters, BBC)