FVD: Otten ongeschikt als fractieleider Eerste Kamer

Forum voor Democratie Voor de vierde keer in korte tijd verliest Henk Otten een FVD-functie: het beoogde fractievoorzitterschap in de Eerste Kamer.

Henk Otten
Henk Otten Foto David van Dam

Eerst het penningmeesterschap, toen het medewerkerschap van de Tweede Kamerfractie, daarna zijn plek in het driekoppige bestuur en nu ook het beoogde fractievoorzitterschap in de Eerste Kamer: met het verliezen van een vierde functie is de positie van Henk Otten binnen Forum voor Democratie verder verzwakt.

Maandagochtend liet FVD in een verklaring op de website van de partij weten dat Otten in juni welkom is in de Eerste Kamerfractie, maar niet als fractieleider. De partij acht Otten „in het licht van de gerezen vertrouwensbreuk” niet langer geschikt voor die functie.

Vorige week bracht NRC naar buiten dat Otten als penningmeester een betaling van ruim 30.000 euro uit de partijkas aan zichzelf uitkeerde. Nadat die betaling door zijn partijgenoten werd ontdekt, probeerden partijleider Thierry Baudet en secretaris Rob Rooken hem uit het partijbestuur te zetten.

Zelf legde Otten het betalingsconflict uit als een afleidingsmanoeuvre, bedoeld om de aandacht weg te trekken van een richtingenstrijd binnen de partij. In een interview aan NRC had Otten Baudet verweten dat die de partij „te veel naar rechts” trok en meer FVD-politici naast zich op de voorgrond moest dulden.

Op aandringen van zijn partijgenoten legde Otten vorige week zijn functies in de partij één voor één neer, maar niet zijn kandidaat-fractievoorzitterschap. Tegenover EenVandaag liet hij vrijdag weten zijn Eerste Kamerzetel hoe dan ook in te nemen, desnoods als onafhankelijk lid.

Met de verklaring op de website probeert Forum nu rust en eenheid uit te stralen en het geruzie van de afgelopen week achter zich te laten.

‘Gecorrigeerde banktransactie’

Waar de partijtop Otten eerder publiekelijk een „greep uit de kas” kwalijk nam, spreekt de nieuwe verklaring over een „gecorrigeerde banktransactie”. De partijtop is „doordrongen van de enorme inspanningen” die Otten heeft verricht. „Nu is het zaak te werken aan herstel van het vertrouwen en de rust te laten terugkeren.”

De verklaring volgt nadat alle toekomstige Eerste Kamerleden van Forum, behalve Otten, op zondag over de ontstane onrust overlegden. Na de installatie van de nieuwe senatoren kiest de partij naar eigen zeggen „via een geëigende procedure” een definitieve fractieleider. Paul Cliteur, nummer 2 op de kandidatenlijst, vervangt Otten tot die tijd als woordvoerder van de fractie in de Eerste Kamer.

Lees het profiel dat NRC eerder over Paul Cliteur schreef: Zonder Cliteur was Baudet bankier geworden

In de nieuwe senaat vormt Forum waarschijnlijk de grootste partij. „We willen nu graag naar de toekomst kijken”, laat Cliteur weten. Of Otten deel zal uitmaken van de FVD-fractie is onduidelijk. Hij was maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar.