‘Frankrijk verijdelt aanslag, vermoedelijk op agenten of militairen’

Vier verdachten zijn aangehouden, onder wie een minderjarige die eerder werd veroordeeld voor een poging uit te reizen naar Syrië.

Bij aanslagen in Frankrijk zijn de afgelopen jaren meer dan 250 mensen omgekomen.
Bij aanslagen in Frankrijk zijn de afgelopen jaren meer dan 250 mensen omgekomen. Foto via Getty Images

De Franse autoriteiten hebben vier mensen opgepakt die ervan verdacht worden een terroristische aanslag te hebben gepland. Volgens de Franse zender BFM TV bereidden de vier vermoedelijk een aanval voor op agenten of militairen in het land.

De Franse minister Christophe Castaner (Binnenlandse Zaken) noemde de verijdelde terreuraanslag maandag „extreem gewelddadig”. Hij zei dat een van de vier arrestanten een tiener was. Die was eerder al op vijftienjarige leeftijd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf omdat hij probeerde naar Syrië te reizen. Ook de drie volwassenen zijn bekenden van de politie, schrijft AFP. Het Franse persbureau voegt toe dat de groep hun aanslag „op korte termijn” had gepland.

Frankrijk is de afgelopen jaren veelvuldig opgeschrikt door bloedige terroristische aanslagen uit jihadistische hoek. Daarbij zijn in totaal meer dan 250 mensen omgekomen. Militairen en agenten waren meerdere keren doelwit. Zo viel eind 2014 viel een man in Joué-lès-Tours drie politieagenten aan. In februari 2015 stak een man in op drie militairen die patrouilleerden voor een Joods gebouw in Nice.