Minder asielzoekers naar Nederland, meer Nigerianen en Iraniërs

Het meest voorkomende herkomstland van asielzoekers was, net als voorgaande kwartalen, Syrië. Daarop volgden dit kwartaal Nigeria en Iran.

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel in de provincie Groningen.
Het asielzoekerscentrum in Ter Apel in de provincie Groningen. Foto Vincent Jannink/ANP

Het aantal Nigerianen dat asiel heeft aangevraagd in Nederland is flink toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maandag op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het totaalaantal asielzoekers en nareizigers is in de eerste drie maanden van 2019 net als in de vorige twee kwartalen iets afgenomen.

Begin 2019 kwamen 485 asielzoekers uit Nigeria naar Nederland, fors meer dan de 80 in het eerste kwartaal van 2018. Ook het aantal Iraniërs steeg flink: van 230 naar 470. Het aantal Syrische asielzoekers bleef met 575 gelijk. Andere veel voorkomende herkomstlanden waren Algerije, Moldavië, Marokko en Turkije.

In totaal kwamen ongeveer 5.400 asielzoekers en 840 nareizende gezinsleden naar Nederland. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2018 een toename van het asielverzoeken en een afname van het aantal nareizigers. Gemiddeld was 55 procent van de asielzoekers een volwassen man, 19 procent een volwassen vrouw en 26 procent kind.

Lees ook: Meer migranten claimen slachtoffer ‘mensenhandel’ te zijn

Mensenhandel

De IND zegt desgevraagd geen goed zicht te hebben op de oorzaak van de toename van het aantal Nigeriaanse en Iraanse asielzoekers. Wel maakte NRC vorige week bekend dat de IND sinds eind 2018 een sterke groei ziet van asielzoekers uit onder andere Nigeria die zeggen slachtoffer te zijn van mensenhandel. Zij doen bij binnenkomst in Nederland aangifte, waardoor de asielaanvraag die zij in een ander Europees land hebben gedaan vervalt en zij binnen 24 uur een voorlopige verblijfsvergunning krijgen. Volgens de politie zitten daar kansloze en frauduleuze aangiftes tussen, slechts bedoeld om kans te maken op een verblijfsvergunning.

In het totaalaantal asielzoekers zijn sinds 2016 geen heel grote schommelingen te zien. Dat getal ligt vaak zo tussen de vier- en zesduizend per kwartaal. De hoogste toestroom het afgelopen decennium was in 2015, vooral omdat veel Syriërs toen de burgeroorlog in hun thuisland ontvluchtten; in het laatste kwartaal van 2015 vroegen bijna 20.000 mensen asiel aan.