EU maakt een miljard vrij voor jonge boeren

Met het bedrag wil Brussel verdere vergrijzing van de landbouwsector voorkomen. Binnen de EU is 5 procent van de boeren jonger dan vijfendertig jaar.

De landbouwsector vergrijst binnen de Europese Unie.
De landbouwsector vergrijst binnen de Europese Unie. Foto Pascal Rossignol/Reuters

Jonge Europese boeren kunnen binnenkort tegen voordelige tarieven geld lenen bij de EU. Brussel maakt een miljard euro vrij voor ondersteuning van jonge landbouwers. Dat heeft EU-landbouwcommissaris Paul Hogan maandag in Brussel bekendgemaakt.

De EU wil met de maatregel vergrijzing in de landbouw terugdringen. Maar 5 procent van de Europese boeren is op dit moment jonger dan vijfendertig jaar.

Cruciaal

Het is vaak lastig voor jonge boeren om aan geld te komen voor hun bedrijf. Ruim een kwart van de kredietaanvragen van jonge agrariërs werd afgewezen in 2017, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. Dat is drie keer zoveel als bij andere boeren. Volgens Hogan is de toegang tot financiering “cruciaal en te vaak een obstakel voor jonge mensen om het beroep van boer te kunnen uitoefenen”.

De Rabobank wil een drijvende kracht worden achter de noodzakelijke verduurzaming van de landbouw. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer: ‘Landbouw barst in dit land uit zijn voegen’

Het geld wordt beschikbaar gesteld door de Europese Investeringsbank, en belandt bij de boeren via private banken in hun eigen land. De banken hebben beloofd de EU-leningen te verdubbelen. Daardoor kan de totale investeringswaarde uiteindelijk oplopen tot 2 miljard euro.

Wat Hogan betreft kan het initiatief direct beginnen en kunnen banken binnen twee maanden de eerste leningen aanbieden.