Een militair met maar liefst 25 kentekenplaten

Wie: Merdan (26)

Kwestie: handel in kentekenplaten

Waar: militaire rechtbank in Arnhem

De Zitting

Militair Merdan rijdt in een taxibusje op een busbaan door Amsterdam. Achter zijn voorruit is geen ontheffing geplakt. Als agenten dat zien, houden ze hem aan. In de taxi vinden ze kentekenplaten, net als in zijn slaapkamer, kelderbox en garage. Vijfentwintig kentekenplaten in totaal – zonder unieke 10-cijferige lamineercode, blijkt na onderzoek. Handelde Merdan, inmiddels militair af, ten tijde van de aanhouding twee jaar geleden in valse kentekenplaten?

Een militair die zich misdraagt staat terecht bij de militaire kamer in het Paleis van Justitie in Arnhem. Een van de rechters draagt een blauw uniform, hij is kolonel bij de luchtmacht, de twee anderen en de officier van justitie zijn burger-jurist. Volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer zouden sommige onderschepte nummerplaten in Duitsland zijn gedrukt. Maar de verdachte, een jerommeke in beige tweedjas, weigert te vertellen waarom hij zoveel nummerplaten in huis heeft en hoe hij daaraan komt.

Dat weigerde hij bij de politie, bij de wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee en dat weigert hij ook nu de rechtbank hem de feiten voorhoudt. Van: „Ik heb daar geen uitspraak over”, tot: „Ik kan er niks over zeggen.”

„Of wílt u er niks over zeggen”, probeert de kolonel-rechter. „Ik beroep me op mijn zwijgrecht”, antwoordt de verdachte. Zijn advocaat valt hem bij: „Mijn cliënt heeft verschoningsrecht ten opzichte van zijn familie.”

Dat komt: zijn twee broers hebben een taxibedrijf. Verdachte Merdan is daar sinds 2014 vennoot, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Zijn naam valt als een taxichauffeur van een Mercedes-Benz S 350 uitleg moet geven over zijn gele kentekenplaten die blauw hadden moeten zijn. De chauffeur vertelt dat je via een WhatsApp-groep kentekenplaten kunt bestellen om belasting te ontduiken. De fabrikant van de platen zou „Merdan” zijn.

Waarom noemt hij uw naam, vraagt de kolonel-rechter, en heeft hij een telefoonnummer dat correspondeert met uw nummer uit onze global address list?

„Geen idee”, zegt de verdachte. „Ik vind dat raar en ja, dat is mijn telefoonnummer. Maar ik ken de WhatsApp-groep niet.”

Een afgeluisterd telefoongesprek komt ter sprake, uit een opsporingsonderzoek naar criminele taxiorganisaties. Als ene Tarik gevraagd wordt „welke mattie ook alweer gele kentekenplaten drukt”, belooft die dat aan „Merdan” te gaan vragen.

„Drukt u kentekenplaten?”, vraagt de kolonel-rechter.

„Ik heb hier niks over te zeggen”, is het antwoord.

De rechtbank doet nog een laatste poging. Van een familietaxi die op Merdans naam staat, lagen gele kentekenplaten in zijn garage. Ook twee berichten op de iPad bij hem thuis vinden de rechters verdacht. „Er is een taxi auto met meter, ik heb de chauffeurspas, hotel klaagt niet, blauwe kenteken zijn er niet voor de klanten maar voor de overheid.” En: „Platen zijn ok! Weet je misschien een adres om een personenbusje te pachten?”

De officier van justitie legt het zwijgen uit als een „impliciete bekentenis”. Merdan heeft opzettelijk valse kentekenplaten voorhanden gehad en wist dat, oordeelt hij. Dat is „appeltje-eitje” op basis van de WhatsApp-deelname en een onderschepte tas kentekenplaten in zijn garage. „Of hij de valse kentekenplaten zelf heeft gemaakt en afgeleverd, weet ik niet. Maar het bezit ervan moet meneer zwaar aan worden gerekend. Dat doorkruist belastingheffing en betrouwbare controle. En regelmatig worden auto’s met valse kentekens gebruikt bij misdrijven.”

Terwijl de aanklager 160 uur werkstraf eist, dringt de advocaat aan op vrijspraak. Er is onvolledig onderzoek gedaan, vindt de raadsvrouw. Is verdachte Merdan niet verward met zijn broer Mardin? „Dat scheelt maar twee letters en ze wonen bij elkaar in huis.” Haar cliënt rijdt zelf geen taxi en speelt in tegenstelling tot zijn broers geen actieve rol in het familiebedrijf. Komt nog bij dat Merdan liefst twee jaar heeft moeten wachten op de behandeling van deze strafzaak. Hij is inmiddels uit eigen beweging vertrokken bij de krijgsmacht en kon aan de slag als buschauffeur. „Maar dat mocht niet van Defensie en nu leeft hij noodgedwongen van zijn spaargeld. Met vrouw en pasgeboren kind.”

Maar opnieuw beginnen kan voorlopig niet. Voor het opzettelijk bezit van valse kentekenplaten krijgt Merdan 160 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Zijn „onmaatschappelijk handelen” vindt de militaire kamer „uitermate kwalijk”. „Anderen krijgen een vrijbrief om met valse kentekens controle en opsporing te ontlopen en belasting te ontduiken”, aldus de motivatie. Omdat de familie nog taxi’s heeft rondrijden, bepaalt de rechtbank de proeftijd op drie jaar. „De verleiding opnieuw te vervallen in dit gedrag zou groot kunnen zijn.”