Dodental cycloon Mozambique loopt op tot 38

Het is de tweede cycloon in nog geen twee maanden tijd die Mozambique treft. Zeker 18.000 mensen zijn geëvacueerd.

Een man staat naast zijn verwoeste huis in het dorpje Nacate in de getroffen Mozambikaanse provincie Cabo Delgado.
Een man staat naast zijn verwoeste huis in het dorpje Nacate in de getroffen Mozambikaanse provincie Cabo Delgado. Foto Emidio Josine/AFP

Het dodental van de cycloon Kenneth in Mozambique is opgelopen tot 38. Dat meldt persbureau Reuters maandag op basis van berichten van de rampendienst van het Zuidoost-Afrikaanse land.

De cycloon kwam donderdagavond aan land in het noorden van Mozambique met zware regenbuien en windsnelheden tot 280 kilometer per uur. Dit leidde in de provincie Cabo Delgado tot flinke overstromingen. Door het aanhoudende noodweer is het voor de hulpdiensten lastig afgelegen plaatsen te bereiken.

Evacuaties

De Verenigde Naties meldden zondag dat in Pemba, de grootste stad van de provincie, het water „op een verontrustende manier” stijgt. Zeker 18.000 bewoners van de regio zouden zijn getroffen door de cycloon en zijn ondergebracht in reddingskampen, 35.000 gebouwen raakten beschadigd.

De Mozambikaanse autoriteiten bereiden zich voor op een nieuwe cholera-uitbraak. Eerder deze maand startten hulporganisaties een inentingscampagne toen bleek dat zeker duizend mensen besmet waren geraakt nadat cycloon Idai het land had getroffen. Cholera verspreidt zich onder meer via water.

Cycloon Idai verwoestte begin maart delen van het zuiden van Mozambique en Zimbabwe en Malawi. Toen vielen meer dan negenhonderd slachtoffers in de regio. Het is de eerste keer dat twee cyclonen Mozambique aandoen in één stormseizoen.

Het getroffen gebied ligt rondom provinciehoofdstad Pemba in het noordoosten van Mozambique: