De bril van Bernhard jr. is geen show

Zap Naast prinses Amalia wenste ook prins Bernhard jr. tijdens Koningsdag geen showversie van zichzelf te geven.

Prins Bernhard jr. tijdens Koningsdag 2019 (NOS).
Prins Bernhard jr. tijdens Koningsdag 2019 (NOS).

„Ik wil geen showversie van mezelf geven”, zei prinses Amalia tegen RTL Nieuws. ‘Ik zeg het gewoon eerlijk’, voegde ze eraan toe, waarop haar moeder wat ongemakkelijk lachte en haar vader prompt het gesprek afbrak. Dat was wel jammer, want je ziet niet zo vaak dat mensen op televisie nadenken over wat het betekent om een showversie van jezelf te moeten geven.

Van leden van het Koninklijk Huis wordt op zo’n jaarlijkse viering van de verjaardag verwacht dat ze precies dat doen, maar naast prinses Amalia was er nog een ander lid dat geen showversie van zichzelf wenste te geven: prins Bernhard jr. Volledig zichzelf liep hij rond met bril op neus. De interpretatie van koninklijke kledij is een vak apart, maar de bril die Bernhard op had gezet, viel wel op. Dit was méér dan een bril, dit was een statement - of dan toch op z’n minst een knipoog naar de pilotenbril van wijlen zijn grootvader en naamgenoot.

Totaal op zijn gemak liet hij zich op een Amersfoorts plein informeren over enkele grachtenpandjes op schaal die daar stonden. Terwijl prinses Laurentien zich even verderop boog over wormen in aarde, luisterden de prins-vastgoedmagnaat en zijn vrouw Annette geboeid naar een verhaal over monumentenzorg heden ten dage. Zo werd de verjaardag van het staatshoofd voor diens volle neef toch nog een beetje een werkdag.

Even daarvoor had de hele familie een rijtje diversiteit afgewerkt: 132 nationaliteiten had Amersfoort in de gelederen, aldus de NOS. Er was echter maar ruimte voor de presentatie van 80 nationaliteiten, de rest van de wereld stond tussen het gewone publiek. Daar stonden ze tussen twee meisjes met een hoofddoek en een oranje ketting te wachten op het Koninklijk paar. Ze waren vooral fan van koningin Máxima, „omdat ze zo mooi is”, antwoordde eentje desgevraagd. Het NOS-journaal opende met deze twee meisjes. Er werd op rechts Twitter onmiddellijk schande van gesproken. „Wat fijn dat we in een islamland wonen. Dat schept zo’n gevoel van eenheid”, twitterde journalist Joost Niemöller, die blijkbaar ook niet van plan was die dag een showversie van zichzelf te geven.

Vermoedelijk keek hij de volgende dag niet naar VPRO Boeken, waar Jeroen van Kan even terugkeerde als interviewer. Niemöller had wat kunnen opsteken van schrijver Alfred Birney die kwam vertellen over zijn nieuwe boek: Niemand bleef, het dagboek van meneer B. De schrijver sprak over zijn liefde voor literatuur, muziek en ook over zijn voorkeur voor vrouwenbillen. Dat laatste onderwerp werd hem vaak voor de voeten geworpen, maar dat was buiten proportie, zo verzekerde hij: „Ik heb het twee keer zo vaak over parkieten als over vrouwenbillen”, legde hij uit aan Jeroen van Kan.

En ook in dit boek kwamen weer veel vogels voor: de halsbandparkiet, waarover Birney met veel liefde uitweidde. „Die staat symbool voor de instromer, het is een geëmigreerde vogel”, zei hij. „Zijn het goed geïntegreerde vogels?” wilde Van Kan weten. Birney vond van wel. Ze waren niet zo nadrukkelijk aanwezig als de oer-Hollandse meeuw, maar ze waren innemend en brutaal, zei Birney, en hij verklaarde de vogel zijn liefde. Ook leuk vond hij het dat ze in de Haagse hofvijver een eiland hadden ingepikt waar ze ’s nachts overnachtten.

In feite, aldus Birney, was dit een voortreffelijk geïntegreerde vogel, en een gemiste kans van de politiek dat daar geen aandacht op is gevestigd. „Oké, die integratie is waarschijnlijk begonnen in Artis, waar er kennelijk ooit enkele uit ontsnapt zijn, maar toch. Het is een heel leuke vogel”, beklemtoonde Birney nog maar eens. Hij heeft gelijk, in een land dat dit weekend schipperde tussen ‘Wij Amersfoort’ en ‘islamland’ kun je maar beter vogels hebben die niet de neiging hebben een showversie van zichzelf te geven.

Toef Jaeger vervangt deze dag Arjen Fortuin.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.