Fuglsang wint met solo Luik-Bastenaken-Luik

De Deense wielrenner kwam in Luik solo aan na een demarrage op de slotklim. Bij de vrouwen werd het gehele erepodium bezet door Nederlanders.

Jakob Fuglsang in actie zondag.
Jakob Fuglsang in actie zondag. Foto Eric Lalmand/AFP

Jakob Fuglsang heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Deense wielrenner van Astana kwam in Luik solo aan na een demarrage op de slotklim op vijftien kilometer van de streep. Voor Fuglsang is het de eerste zege in een klassieker.

Hij plaatste de aanval op de beklimming van de Côte de la Roche-aux-Faucons en kreeg Michael Woods en Davide Formolo mee. De Canadees en de Italiaan moesten op een stuk vals plat omhoog passen, waarop de Deen alleen verderging. De achtervolgers konden het gat op Fuglsang niet meer dichtrijden. Formolo eindigde als tweede. De Duitser Maximilian Schachmann werd derde.

Van Vleuten wint bij de vrouwen

Annemiek van Vleuten heeft Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen op haar naam geschreven. De 36-jarige wielrenster van Mitchelton-Scott kwam solo aan in Luik en had een ruime voorsprong op haar achtervolgers. Floortje Mackaij werd op 1.39 tweede, voor Demi Vollering.

Van Vleuten ontsnapte bij de Côte de la Redoute en bouwde al snel een ruime marge op. Ondanks pogingen van achtervolgers liep de Nederlandse alleen maar verder uit. Voor Van Vleuten is het de tweede zege van dit voorjaar. Ze won eerder Strade Bianche en eindigde als tweede in de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. (ANP)