SAS schrapt komende dagen opnieuw 1.213 vluchten

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij moet al sinds vrijdag vluchten annuleren door een pilotenstaking. In totaal worden 280.000 reizigers benadeeld.

SAS-vliegtuigen aan de grond op het vliegveld van Oslo in Noorwegen.
SAS-vliegtuigen aan de grond op het vliegveld van Oslo in Noorwegen. Foto Ole Berg Rusten/EPA

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS schrapt maandag en dinsdag nog eens 1.213 vluchten. Dat meldt persbureau AP. De reden is een pilotenstaking die van start ging op vrijdag. SAS is de luchtvaartmaatschappij van Denemarken, Noorwegen en Zweden. Ze is deels in handen van de Zweedse en de Deense overheid.

Nadat de cao-onderhandelingen stukliepen, die al gaande zijn sinds maart, legden piloten van SAS vrijdag het werk neer. Daardoor moet momenteel ongeveer 70 procent van de SAS-vluchten aan de grond blijven. De piloten eisen een loonsverhoging van 13 procent. SAS noemt die eis “onredelijk en extreem”. Volgens de pilotenvakbond gaan de onderhandelingen echter niet alleen over extra geld, maar ook over zaken als minder onvoorspelbare werkuren.

280.000 reizigers gedupeerd

Zondag schrapte SAS opnieuw bijna zeshonderd vluchten. Daardoor staat het aantal reizigers dat vanaf vrijdag zijn vlucht heeft moeten omzetten inmiddels op 170.000. Daar komen maandag nog 61.000 gedupeerde passagiers bij (667 geschrapte vluchten) en dinsdag nog eens 49.000 passagiers (546 vluchten). Zowel Europese als langeafstandsvluchten zijn geannuleerd.

De vluchten die door partners van SAS worden uitgevoerd zullen niet worden geraakt, laat de luchtvaartmaatschappij op haar website weten. In totaal heeft SAS nu vanaf vrijdag tot en met dinsdag meer dan 2.800 vluchten geschrapt, waardoor zo’n 280.000 reizigers zijn benadeeld.

Stijgende olieprijs

SAS leek in 2012 bijna failliet te gaan. Maar de afgelopen jaren boekte het bedrijf weer nettowinst. Stijgende olieprijzen en overcapaciteit zetten de laatste tijd echter weer meer druk op de financiën van Europese luchtvaartmaatschappijen. Ook op die van SAS.