‘Leger en burgers Soedan gaan overgangsregering vormen’

De partijen zijn het nog niet eens over de verdeling van de zetels in de nieuw te vormen overgangsregering.

President Bashir werd na dertig jaar op 11 april afgezet.
President Bashir werd na dertig jaar op 11 april afgezet. Foto Bart Maat/ANP

De leger- en oppositieleiders in Soedan hebben zaterdag besloten om een gezamenlijke overgangsregering te vormen. Dat melden bronnen rond de onderhandelingen zondag aan persbureau Reuters. De twee kampen zijn het nog niet eens over de zetelverdeling in de raad.

Afgelopen maand maakte het leger na vele massademonstraties een einde aan het dertigjarige bewind van president Bashir. Hij werd op 11 april opgepakt, waarna een militaire raad de macht overnam. Die zou twee jaar aan de macht blijven en daarna verkiezingen uitschrijven.

Vertrek BashirRoken en broeken dragen: het kan weer voor vrouwen in Soedan

Volledige macht

Het leger gaf aan niet de volledige macht over te willen dragen aan een burgerregering. Uit onvrede zette de oppositie de massademonstraties in onder meer de hoofdstad Khartoum voort. Zij pleitten voor een raad die geleid zou worden door burgers, waarin ook het leger vertegenwoordigd zou zijn.

Zaterdag zaten de twee partijen voor het eerst aan de onderhandelingstafel. Die onderhandelingen over de vorming van de overgangsregering verlopen voorspoedig, meldden beide kanten aan persbureau Reuters.