Honderden doden onder stemmentellers Indonesië door uitputting

Voor het eerst werden de verkiezingen voor alle bestuurslagen gecombineerd. Verkiezingswerkers moeten honderden miljoenen stemmen tellen.

Een Indonesische vrouw brengt opnieuw haar stem uit bij een hertelling.
Een Indonesische vrouw brengt opnieuw haar stem uit bij een hertelling. Foto Chaideer Mahyuddin/AFP

Zeker 270 medewerkers van stembureaus in Indonesië zijn gedurende de afgelopen tien dagen overleden aan voornamelijk uitputtingsgerelateerde klachten. Dat zei de voorzitter van de Indonesische kiescommissie zondag tegen persbureau Reuters. De verkiezingen van vorige week waren wereldwijd de grootste die op één dag werden gehouden.

Naar schatting hebben op 17 april zo’n 155 miljoen mensen in de archipel gestemd. Omdat zij in een keer stemden voor alle bestuurslagen werden per stemmer vijf stembiljetten ingeleverd. De 800.000 stembureaus in het land moeten daardoor in totaal honderden miljoenen biljetten verwerken, deze worden allemaal met de hand geteld. Het was de eerste keer dat de verkiezingen voor het presidentschap, het landelijke parlement en de regioparlementen werden gecombineerd. Het tegelijkertijd stemmen voor alle bestuurslagen was bedoeld om de kosten van de verkiezingen te verlagen.

Lees ook: Hoe je dood kunt gaan aan stemmen tellen in Indonesië

Tellen met de hand

Behalve de naar schatting 272 medewerkers die door uitputting om het leven kwamen, werden de afgelopen tien dagen 1.878 verkiezingswerkers ziek door oververmoeidheid. Het telwerk wordt voornamelijk door tijdelijke krachten uitgevoerd, schrijft de BBC. In tegenstelling tot ambtenaren hoeven zij geen medische controle te ondergaan voor ze mogen werken. De meeste slachtoffers zouden ouder dan veertig jaar zijn.

Vorige week liet het Indonesische ministerie van Volksgezondheid een brief uitgaan waarin het artsen oproept om de klachten van verkiezingswerkers zeer serieus te nemen. Het ministerie van Financiën werkt bovendien aan een compensatieregeling voor nabestaanden. Volgens de BBC bedraagt die compensatie een klein jaarsalaris.

Pas op 22 mei wordt bekendgemaakt wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Zowel zittend president Joko Widodo als oppositiekandidaat Prabowo Subianto eiste de overwinning al op, maar voorlopige uitslagen wijzen vooralsnog uit dat Widodo aan kop gaat.

In Indonesië worden volop stemmen gekocht, ook al is dat illegaal.