Hijskraan valt op drukke straat in Seattle: vier doden

De kraan, die werd gebruikt bij de bouw van een nieuwe vestiging van Google, is vermoedelijk door een windhoos omgevallen. Meerdere auto’s werden daarbij verpletterd.

Brandweerlieden aan het werk bij de auto's die zaterdag zijn geraakt door een omgevallen bouwkraan in Seattle
Brandweerlieden aan het werk bij de auto's die zaterdag zijn geraakt door een omgevallen bouwkraan in Seattle Foto Genna Martin /AP

Vier mensen zijn omgekomen en drie anderen gewond geraakt toen in de Amerikaanse stad Seattle zaterdag een hijskraan omviel en gedeeltelijk op een drukke straat neerkwam. Zes auto’s werden daarbij geraakt.

De hijskraan, die werd gebruikt bij de bouw van een grote nieuwe vestiging van internetbedrijf Google, is vermoedelijk door een windhoos omgevallen. De kraan stond op het dak van het nieuwe complex, en kwam gedeeltelijk terecht op de weg erlangs, een drukke verkeersader in de noordwestelijke Amerikaanse stad.

Twee van de slachtoffers waren kraanwerkers, twee andere waren inzittenden van de geraakte auto’s, meldt persbureau AP. De slachtoffers, drie mannen en een vrouw, waren overleden toen reddingswerkers ter plekke arriveerden, aldus het hoofd van de brandweer, Harold Scoggins. Drie van de geraakte voertuigen werden door de kraan verpletterd.

Drie gewonden, onder wie een moeder met een baby, zijn naar het ziekenhuis gebracht. Zij verkeren niet in levensgevaar, heeft een woordvoerder van het Harborview Medical Center laten weten. Een vierde persoon is ter plekke behandeld aan lichte verwondingen. Het bovenste gedeelte van het gebouw van ongeveer acht verdiepingen heeft schade opgelopen.

Seattle telt meeste bouwkranen in de VS

Wegens forse uitbreidingen van een aantal techbedrijven in Seattle, waaronder Google en Amazon, is de stad het toneel van een groot aantal kranen voor de bouw van kantoorgebouwen en appartementscomplexen. In januari telde Seattle zestig bouwkranen, meer dan welke andere Amerikaanse stad ook.

Volgens een ooggetuige leek de kraan in tweeën te breken. De val van de kraan, die volgde op een krachtige windstoot, bracht een hevige schok teweeg. Op het moment van het ongeluk was er veel verkeer. Inzittenden van andere auto’s snelden toe om hulp te bieden voordat reddingswerkers arriveerden. De weg is afgesloten door de politie.

Burgemeester Jenny Durkan van Seattle sprak op Twitter haar medeleven uit met de slachtoffers van het ongeluk:

Twitter avatar MayorJenny Mayor Jenny Durkan There has been a major incident at Fairview Ave & Mercer. Please avoid the area. @SeattleFire, @seattledot, @OEMSeattle, & @SeattlePD are coordinating our response. My thoughts and prayers are with those killed and injured.

De gouverneur van de staat Washington, presidentskandidaat Jay Inslee, sprak van een „vreselijk ongeluk”:

Twitter avatar GovInslee Governor Jay Inslee We are closely monitoring the situation in South Lake Union. My heart goes out to the family and friends of the four people who died in this terrible accident. Please stay clear of the scene and allow medical personnel and investigators to do their work. https://t.co/4Vzx3vPrY0