Hiddema: Eerste Kamerleden FVD moeten beslissen over rol Otten

Henk Otten moet zijn positie in de Eerste Kamer bespreken met zijn fractiegenoten in de Eerste Kamer, zegt FvD-Kamerlid Theo Hiddema zondag.

Tweede Kamerlid Theo Hiddema
Tweede Kamerlid Theo Hiddema Foto Remko de Waal/ANP

Theo Hiddema, Tweede Kamerlid namens Forum voor Democratie, vindt dat Henk Otten zijn positie in de Eerste Kamer moet bespreken met zijn aanstaande fractiegenoten. Dat zegt het FvD-Kamerlid in het tv-programma WNL op Zondag. Hiddema gaat zelf ook met de aanstaande Eerste Kamerleden van de partij over de positie van Otten praten.

Lees ook: Henk Otten stapt uit bestuur FVD na onthulling over betaling aan zichzelf

Hiddema zegt dat hij Otten, beoogd fractievoorzitter in de Eerste Kamerlid namens de partij, niet kan dwingen om terug te treden „uit dat hele Eerste Kamercircuit”. „Ik wil dat hij bespreekt met de mensen die met hem in de Eerste Kamer komen, hoe hij daar zijn positie in zou kunnen vullen. Als hij daar nog zin in heeft, dan hoor ik het wel”, zegt Hiddema in zijn gesprek met presentator Rick Nieman.

Otten gaf afgelopen donderdag onder druk zijn positie in het partijbestuur op, nadat NRC onthulde dat hij als penningmeester van de partij zonder overleg ruim dertigduizend euro aan zichzelf had uitgekeerd. Otten stortte het geld terug in de partijkas nadat medebestuurders Thierry Baudet en Rob Rooken bezwaar hadden aangetekend. Zij probeerden Otten al weken uit het bestuur te zetten.

‘Niet onbetrouwbaar, maar lichtzinnig’

Hiddema noemde de term ‘greep’, die de partij in een verklaring gebruikte om de betwiste transactie te omschrijven, ongepast. Otten sprak donderdagavond van karaktermoord. „Die kwalificatie slikken we in”, zegt Hiddema zondag daarover. „Otten is niet onbetrouwbaar gebleken, hij is lichtzinnig geweest.” Van royering is volgens Hiddema „geen sprake”. Otten moet ook spijt betuigen aan Baudet, vindt Hiddema.

Lees ook: Tweede man van Forum Henk Otten: ‘Baudet trekt de partij te veel naar rechts’

Henk Otten, medeoprichter van Forum voor Democratie en een vertrouweling van Baudet, kwam in de problemen toen hij vorige week in een interview met NRC onomwonden kritiek uitte op de partijleider. „De partij is groter dan Baudet”, zei hij toen onder meer. Ook zou Baudet de partij te ver naar rechts trekken.

Woensdag legde Otten al zijn functie als medewerker van de Tweede Kamerfractie van de partij neer.