Duizenden mensen de straat op in Hongkong

De demonstranten verzetten zich tegen nieuw voorgestelde regels die de berechting van stadsinwoners op het Chinese vasteland mogelijk moeten maken.

Demonstranten zijn zondag de straat opgegaan in Hongkong.
Demonstranten zijn zondag de straat opgegaan in Hongkong. Foto Vincent Yu/AP

Duizenden mensen in Hongkong zijn zondag de straat op gegaan om te demonstreren tegen nieuw voorgestelde regels die het mogelijk moeten maken inwoners van de stad op het Chinese vasteland te berechten. Dat meldt persbureau Reuters. De demonstranten vrezen dat de nieuwe regels hun vrijheden in het deels autonome Hongkong zullen inperken.

Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. Sinds de eenwording van de stad met China in dat jaar geniet Hongkong een speciale status, onder het zogeheten ‘een land, twee systemen’-beleid. In Hongkong geldt een ander juridisch systeem dan op het vasteland van China. En ook hebben de inwoners van Hongkong bijvoorbeeld meer rechten met betrekking tot vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering.

‘Aanval op waarden, stabiliteit en veiligheid van Hongkong’

Volgens activist en voormalig bestuurder van de stad, Leung Kwok-hung, riskeert het stadsbestuur met de nieuwe regels dat inwoners van Hongkong niet langer „vrij van angst” zullen zijn. Hij waarschuwt dat inwoners en bezoekers die worden uitgeleverd aan het vasteland van China daar te maken zullen krijgen met een „oneerlijk rechtssysteem”.

Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong die de eenwording met China hielp faciliteren, omschreef de nieuw voorgestelde regels zaterdag al als „een aanval op de waarden, de stabiliteit en de veiligheid van Hongkong”.

Regels kunnen later dit jaar van kracht worden

Het stadsbestuur lijkt onvermurwbaar en stelt dat de nieuwe regels nodig zijn om mazen in de wet te dichten. Onder druk van het bedrijfsleven zijn wel negen commerciële misdaden uitgezonderd van de voorgestelde uitleveringsregels. Ook zegt het stadsbestuur dat niemand uit Hongkong die berecht wordt in China de doodstraf kan krijgen of het risico loopt te worden gemarteld.

De nieuwe uitleveringsregels worden waarschijnlijk later dit jaar al van kracht. Het pro-democratische kamp binnen het stadsbestuur heeft sinds de verkiezingen van een jaar geleden niet meer genoeg zetels om het voorstel te blokkeren.