Dode en drie gewonden bij schietpartij synagoge VS

De 19-jarige schutter zou hebben gehandeld uit antisemitisme. Hij is gearresteerd.

De synagoge in Poway is afgezet door de politie na de schietpartij van zaterdag.
De synagoge in Poway is afgezet door de politie na de schietpartij van zaterdag. Foto David Maung/EPA

Een 19-jarige schutter heeft in de Amerikaanse stadje Poway, Californië, het vuur geopend in een synagoge. Daarbij doodde hij zaterdagnacht (Nederlandse tijd) een vrouw van zestig. Ook verwondde hij de rabbijn en twee anderen, onder wie een kind van acht. Dat meldt persbureau AP. De verdachte is aangehouden.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde de schietpartij een antisemitische aanval. De aanslag komt exact zes maanden na het bloedbad in de Tree of life-synagoge in Pittsburgh. Daarbij kwamen destijds elf mensen om het leven.

Geweer haperde wellicht

De burgemeester van Poway, dat onder de gemeente San Diego valt, zei tegen de Amerikaanse tv-zender MSNBC dat geen van de drie gewonden in levensgevaar verkeert. De slachtoffers waren, samen met zo’n honderd anderen, in de synagoge aanwezig voor de viering van het joods paasfeest.

Er zijn volgens persbureau AP aanwijzingen dat het wapen van de schutter haperde, enige tijd nadat hij het vuur had geopend. Hij sloeg op de vlucht toen een agent buiten dienst die aan het werk was als private beveiliger op hem schoot. Kort na zijn vlucht meldde de schutter zijn daad zelf aan noodnummer 911. Op de snelweg kon de politie hem langs de kant van de weg dwingen. Daarop sprong de verdachte uit zijn auto met zijn handen in de lucht, en kon hij worden gearresteerd.

Antisemitisme

Dat de schutter handelde op basis van antisemitische haat blijkt uit wat hij zou hebben geroepen toen hij de synagoge binnenkwam en uit berichten die hij op sociale media plaatste. Ook stelde hij een soort manifest op, dat hij zelf een „open brief” noemt. Hij kondigde zijn daad bovendien aan op het online platform 8chan, net als de extreemrechtse Brenton Tarrant, die in Christchurch in Nieuw-Zeeland in twee moskeeën een bloedbad aanrichtte waarbij vijftig mensen om het leven kwamen.

In zijn manifest laat de schutter, die zichzelf bekendmaakte als John Earnest, zich sterk antisemitisch uit. Hij prijst hij onder meer Tarrant en zijn aanslag in Christchurch en de dader van het bloedbad in de Tree of life-synagoge. Earnest schrijft dat hij eerder heeft geprobeerd om een moskee in de Amerikaanse plaats Escondido in brand te steken. De politie onderzoekt die claim. Bij de brand liep de moskee schade op, maar er vielen geen doden of gewonden.

John Earnest studeerde aan de California State University. Die onderwijsinstelling heeft dat inmiddels bevestigd. President Trump betuigde zaterdag zijn medeleven met de slachtoffers op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Thoughts and prayers to all of those affected by the shooting at the Synagogue in Poway, California. God bless you all. Suspect apprehended. Law enforcement did outstanding job. Thank you!