Opinie

De week van Otten en het OM

Het was de week van het rapport-Fokkens over het Openbaar Ministerie en onrust bij Forum voor Democratie. NRC speelde in beide zaken een belangrijke rol.

FVD-leider Thierry Baudet (rechts) en Henk Otten.
FVD-leider Thierry Baudet (rechts) en Henk Otten. Foto Bart Maat/ANP

Deze week stond voor een belangrijk deel in het teken van twee grote nieuwsonderwerpen: de presentatie van het vernietigende onderzoek van de commissie-Fokkens over het Openbaar Ministerie en de interne strubbelingen bij Forum voor Democratie.

Twee onderwerpen waarbij NRC een belangrijke rol speelde. Ieder op een verschillende manier.

In het voorjaar van 2014 kwamen er verschillende berichten binnen op de redactie van NRC over integriteitsschendingen bij het OM. Een anonieme klokkenluider schreef handgeschreven brieven naar de redactie waarin de schrijver meldde dat er „een relatie is” tussen de procureur-generaal Marc van Nimwegen en de hoofdofficier van justitie van het functioneel parket Marianne Bloos.

Het is de start van een reeks onthullingen van NRC-redacteur Marcel Haenen over de tegen de regels in niet gemelde liefdesaffaire en de daardoor verziekte verhoudingen binnen het OM, die uiteindelijk leidt tot het rapport-Fokkens. Het OM hield tijdenlang onterecht vol dat er niets aan de hand was, iets waarvoor super-PG Gerrit van der Burg deze week aan Haenen zijn persoonlijke excuses maakte. Het geheel was een voorbeeld van delicaat onderzoekswerk, schrijft onze ombudsman hierover dit weekend.

Tegelijkertijd raakte Forum voor Democratie deze week ernstig in verlegenheid na een interview dat tweede man van de FVD Henk Otten vorig weekend gaf aan NRC, waarin hij openlijk kritiek uitte op partijleider Thierry Baudet. Dat interview bleek, volgens betrokkenen althans, een afleidingsmanoeuvre voor het feit dat Otten zichzelf geld had uitgekeerd uit de partijkas voor gewerkte overuren.

Otten moest uiteindelijk zijn functie in het partijbestuur neerleggen, waardoor de partij precies verzeild dreigt te raken in waar een nieuwe partij die plots groot wordt juist zo bang voor is: LPF-achtige toestanden. Ofwel: gedoe.

Tegels lichten is de taak van een krant als NRC. Daarvoor heeft u een abonnement. En goede onderzoeksjournalistiek is feiten blootleggen die betrokkenen eigenlijk liever verborgen houden. En het beantwoorden van de vraag die altijd komt nadat het stof is neergedaald: gaat er nu iets veranderen? We blijven het volgen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.