Amsterdam onderzoekt maatregelen tegen plofkraken en handgranaten

Incidenten als plofkraken en het neerleggen van handgranaten komen de laatste jaren steeds vaker voor in Amsterdam. De ‘driehoek’ gaat onderzoeken hoe deze voorkomen kunnen worden.

De Czaar Peterstraat in Amsterdam eerder deze maand. De politie sloot de straat af na de vondst van vermoedelijk een handgranaat in de buurt.
De Czaar Peterstraat in Amsterdam eerder deze maand. De politie sloot de straat af na de vondst van vermoedelijk een handgranaat in de buurt. Foto GinoPress/ANP

De Amsterdamse ‘driehoek’ van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie stelt een onderzoeksgroep in die gaat kijken of er aanvullende maatregelen genomen kunnen worden tegen geweld en intimidatie richting ondernemers. Dat maakte de gemeente zondag bekend in een persbericht.

Directe aanleiding hiervoor is een toename van het aantal incidenten met handgranaten en plofkraken in de hoofdstad. Zondagochtend nog werd bij de voordeur van een coffeeshop in het centrum een handgranaat gevonden. Ook bliezen criminelen in stadsdeel Nieuw-West een geldautomaat op. Niet alleen ondernemers worden geraakt door dit soort voorvallen, ook omwonenden en voorbijgangers lopen hierdoor „groot gevaar”, schrijft de gemeente in het persbericht.

De onderzoeksgroep gaat kijken hoe gemeente, politie en justitie plofkraken en het neerleggen van handgranaten kan voorkomen. Ook wordt onderzocht hoe de verschillende overheidslagen hierbij kunnen helpen. Omdat dit soort incidenten ook in andere steden voorkomt, werkt de groep samen met die gemeenten en de rijkshoverheid.

Dreigmiddel

Het komt steeds vaker voor dat handgranaten of andere explosieven worden ingezet als dreigmiddel, zo bleek afgelopen zomer uit een inventarisatie van NRC. In 2017 en 2018 waren er veertig van dit soort incidenten, voornamelijk in Amsterdam en Rotterdam. Dat waren er evenveel als in de vier jaar daarvoor.

Als een handgranaat wordt aangetroffen, staan burgemeesters voor een lastige keuze. Bij de vondst van een explosief of bij een beschieting worden panden doorgaans drie maanden gesloten. Dit kan juist voordelig zijn voor criminelen: door het plaatsen van een handgranaat kunnen zij de sluiting van een zaak uitlokken.

Lees ook: Handgranaat is steeds vaker een crimineel dreigmiddel