Zeventien doden door gasexplosie in Oekraïense mijn

Het ongeluk gebeurde in het door pro-Russische rebellen bezette oosten van Oekraïne. De mijnen in het land zijn veelal onveilig.

Reddingswerkers vrijdag bij de mijn waar de ontploffing plaatsvond.
Reddingswerkers vrijdag bij de mijn waar de ontploffing plaatsvond. Foto Dave Mustaine/EPA

Bij een gasexplosie in een Oekraïense mijn zijn donderdag zeventien doden gevallen. Dat melden lokale media zaterdag, aldus persbureau AFP. Vrijdag was er nog sprake van vijf doden en twaalf vermisten, maar inmiddels is duidelijk dat iedereen is omgekomen.

Het ongeluk gebeurde donderdagmorgen in een mijn zo’n twintig kilometer ten zuidwesten van de stad Loehansk, in het door pro-Russische rebellen bezette oosten van Oekraïne. Alle slachtoffers bevonden zich op het moment van de ontploffing onder de grond. Het Russische ministerie van Noodsituaties stuurde vrijdag op verzoek van de separatisten reddingswerkers naar de mijn. De lichamen van de slachtoffers zijn inmiddels geborgen.

Regelmatig ongelukken

Oekraïne is een van de grootste kolenproducenten van Europa. De grondstof wordt vooral gewonnen in het oosten van het land. In de Oekraïense mijnen gebeuren geregeld ongelukken, veroorzaakt door de verouderde faciliteiten en de lakse naleving van veiligheidsvoorschriften. Veel ongelukken kennen een dodelijke afloop. In 2015 kwamen bij een ontploffing in een oost-Oekraïense mijn bijvoorbeeld 34 mensen om.

Het gebied waar de mijn ligt, is sinds 2014 in handen van de separatisten. Loehansk is de hoofdstad van de Volksrepubliek Loehansk, die door geen enkel VN-land wordt erkend. De separatistenstaat ligt naast de eveneens door niemand erkende Volksrepubliek Donetsk. In het oosten van Oekraïne wordt nog steeds gevochten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense regeringsleger. De strijd heeft tot nu toe circa 13.000 levens gekost.