VVD zet senator Duthler uit fractie na verlies bij rechter

Integriteit De rechtbank bevestigde belastende uitspraken over Anne-Wil Duthler in Quote tijdens een kort geding dat zij zelf had aangespannen.

Anne-Wil Duthler.
Anne-Wil Duthler. Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

De VVD heeft senator Anne-Wil Duthler (51) uit de fractie van de Eerste Kamer gezet. Dat meldde de partij vrijdag via Twitter. Aanleiding is een uitspraak van de rechtbank donderdag over een ruzie tussen Duthler en Quote.

De Amsterdamse rechter besloot dat Quote een artikel over Duthler, die sinds 2007 in de Eerste Kamer zit, niet hoeft te rectificeren, zoals zij had geëist. Het blad schreef onder meer over „schimmig zakendoen” en „dubbele petten” van Duthler. Volgens de rechter ging het gebruik van die termen niet over de schreef en was het artikel voldoende op feiten gebaseerd.

Duthler zei vrijdagavond tegen persbureau ANP dat zij niet van plan is om haar Eerste Kamerzetel op te geven: „Ik ben gekozen voor de hele periode. Als ik eerder had willen opstappen had ik dat wel gedaan.” Ze stond niet meer op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer, wat betekent dat ze eind mei toch al niet zou terugkeren in de senaat. Door het besluit van de VVD raakt de coalitie weken eerder dan verwacht de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt.

Vorige maand stelde de VVD een integriteitsonderzoek in naar de senator. Duthler stemde in de zomer van 2014 voor een wet waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen, zo bleek uit onthullingen van onderzoekssite Follow the Money. Het ging om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarmee zorgtaken naar de gemeenten werden overgeheveld.

Het wetsvoorstel werd destijds met één stem meerderheid door de Eerste Kamer aangenomen. Haar bedrijf Duthler Associates verdiende zo’n 77.000 euro aan advies over de wet. Duthler zei dat de adviezen waren opgesteld door collega’s.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag dat het integriteitsonderzoek naar zijn partijgenoot „door de tijd is ingehaald”. De Eerste Kamer kondigde al eerder een onderzoek aan naar de eigen integriteitsregels vanwege de ophef rond Duthler. In 2014 waarschuwde de Raad van Europa dat de senaat meer moet doen om de integriteit van de leden te bewaken.

Duthler had in april een zaak aangespannen tegen Quote, nadat het blad had onthuld dat er voor 900.000 euro beslag was gelegd op bankrekeningen van haar bedrijf. Het blad schreef ook dat Duthler actief betrokken was bij verschillende ict-bedrijven van haar man André Biesheuvel. In de Eerste Kamer zou de senator hebben gepleit voor zaken waar deze bedrijven voordeel bij hadden.