Kunstmatige inseminatie blijft vergoed voor alle vrouwen

Ook voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen blijft de behandeling na 2019 vergoed. Minister Bruins bepaalde eerder dat de behandeling voor die groepen niet meer onder de basisverzekering zou vallen.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Kunstmatige inseminatie voor lesbische of alleenstaande vrouwen blijft vergoed. Dat staat in de voorjaarsnota, bevestigen bronnen rondom het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan NRC, na berichtgeving zaterdagochtend in De Telegraaf.

In februari ontstond ophef over het aflopen van de regeling voor vergoeding. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) zei toen dat de behandeling voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen niet meer in het basispakket van de zorgverzekering zou vallen. Er was volgens hem geen sprake van medische noodzaak. In de Kamer verzetten onder meer D66 en PvdA zich daartegen, waarna Bruins de behandeling voor de rest van het jaar beloofde te vergoeden.

Om ook na 2019 de kunstmatige inseminatie voor alle vrouwen te vergoeden, wordt in eerste instantie een miljoen euro uitgetrokken. De structurele bekostiging kost vijf miljoen euro.

Lees ook het commentaar: Alle wensouders zijn gelijk, hetero, homo of solo