Doden bij huiszoekingen na aanslagen in Sri Lanka

Bij invallen in huizen op vrijdag en zaterdagochtend in het oosten van het land hebben militanten het vuur geopend en explosieven tot ontploffing gebracht.

Sri Lankese ordediensten tijdens huiszoekingen in het weekend van de aanslagen.
Sri Lankese ordediensten tijdens huiszoekingen in het weekend van de aanslagen. Foto Eranga Jayawardena / AP

Bij huiszoekingen in het oosten van Sri Lanka hebben vrijdag en zaterdag meerdere vuurgevechten en explosies plaatsgevonden. Daarbij zijn zeker vijftien mensen, onder wie vermoedelijke militanten, om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters.

Lees ook: ‘IS-rekruten staan mogelijk te trappelen’

De huiszoekingen begonnen op vrijdagavond, nadat de politie het leger attent had gemaakt op verdachte locaties. Daarbij werd al op militairen geschoten. Omdat de huizen in een van de wijken van de huiszoekingen dicht op elkaar staan, hebben de militairen volgens een woordvoerder gewacht tot het licht werd op zaterdagochtend voordat zij verder gingen met de invallen.

Op een van de locaties vonden explosies plaats en ontstonden er vuurgevechten tussen militairen en militanten. In het huis trof het leger vijftien doden aan, onder wie zes kinderen en drie militanten. Volgens de legerwoordvoerder zijn de militanten mogelijk leden van radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama’ath (NTJ). In het vuurgevecht raakten ook drie mensen gewond.

140 mensen gezocht

In een ander huis in dezelfde buurt hebben de politie en het leger onder andere explosieve materialen en kogellagers gevonden. Die laatste worden in bomgordels gebruikt om meer schade aan te brengen. De politie zei vrijdagmiddag dat er gezocht wordt naar 140 mensen die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de aanslagen op kerken en hotels tijdens het paasweekend. Tot nu toe zijn 76 mensen gearresteerd, onder wie een aantal Syriërs en Egyptenaren.

Omdat er mogelijk nog militanten vrij rondlopen en de spanningen in het land zijn toegenomen, is de bewaking van tempels, kerken en moskeeën in Sri Lanka sterk aangescherpt. De aartsbisschop van Colombo heeft gelovigen verzocht thuis te blijven om geen onnodig risico te lopen.

De terugreis van Nederlandse toeristen die via groepsreizen of individueel in het land, zijn wordt vergoed. Hulporganisatie SOS International is in samenwerking met verzekeraars een repatriëringsactie begonnen. Ook de Verenigde Staten hebben vrijdag Amerikaanse burgers opgeroepen het land te verlaten.

De slachtofferaantallen van de aanslagen werden eerder deze week omlaag bijgesteld, naar 253 doden en 500 gewonden.