Minstens 16 migranten omgekomen bij auto-ongeluk Marokko

De minibus waarin de slachtoffers zaten kwam in een irrigatiekanaal terecht. Vermoedelijk zijn de doden migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara.

Een Marokkaanse ambulance. Beeld ter illustratie.
Een Marokkaanse ambulance. Beeld ter illustratie. Foto Getty Images

Zeker zestien mensen zijn zaterdag in het noord-oosten van Marokko omgekomen toen de bus waarin zij zaten het water in reed. Vermoedelijk gaat het om migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Nog eens zeventien anderen raakten gewond, meldt het Marokkaanse persbureau MAP. De Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH heeft het zelfs over negentien doden.

Het ongeluk gebeurde op een weggetje tussen de kustplaatsen Nador en Saïdia. De Mercedes-minibus belandde door nog onbekende oorzaak in een irrigatiekanaal. Aan boord van het voertuig waren volgens AMDH ongeveer vijftig migranten. De bestuurder van de bus ging er na het ongeluk vandoor.

Lees ook dit beeldverhaal van NRC over de migratiestroom via Melilla: Dolende jongens

AMDH zegt dat de migranten in de Mercedes „zonder twijfel door een mensensmokkelaar vervoerd werden”, op weg naar een plek om de Middellandse Zee over te steken naar Europa. De mensenrechtenorganisatie, een van de grootste van Marokko, spreekt er schande van dat de smokkelaars expres voor een smalle achterafweg gekozen lijken te hebben. Daarmee „brachten ze de levens van migranten in gevaar”, aldus de ngo.

De Spaanse exclave Melilla, waar elk jaar tienduizenden Afrikaanse migranten illegaal proberen binnen te komen, ligt niet ver van de plek van het ongeluk. Vorig jaar slaagden volgens persbureau AFP 57.500 migranten erin Melilla te bereiken, een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. 89.000 illegale immigratiepogingen werden in 2018 door de Marokkaanse autoriteiten verhinderd. In Melilla proberen de migranten op een boot naar het Spaanse vasteland te glippen.