Opinie

Henkie Tankie

Youp

De Grote Charlatan is een beetje misselijk. Hij moet ook kotsen. Voedselvergiftiging heeft zijn huisarts het genoemd. Maar is dat zo? Die huisarts is opgeleid aan een van de Nederlandse universiteiten die ons al decennia ondermijnen. Dus zal het wel iets anders zijn. Mazelen? Of gewoon doodziek van te lang inademen van moerasgas? Eerst stroomde dat in kleine hoeveelheden het transparante partijkeldertje binnen, maar sinds het openen van een paar verse beerputten is de lucht in dat grachtengordelsouterrain niet meer te harden. Wat een putlucht. Waar is de lavendel?

Meer dan dertigduizend euro had de gezellige Forum-oprichter Henk de Tank Otten zichzelf toegeëigend. Voor wat schamele overuurtjes. En aan zijn partner in crime Jeroen de Vries had die bolle vijftienduizend euro overgemaakt. Als mantelzorgbonus. De persvoorlichter had na de heupoperatie van Theo Hiddema namelijk de krukken voor de populaire grijsaard geregeld. En iedereen weet dat dat vet betaald moet worden. Betere salarissen in de zorg! Goed gedaan Henk! En welverdiend Jeroen. Volgend jaar regel ik voor jullie allebei ook nog een lintje.

Jammer dat die Jeroen de Vries onze Theo alleen maar fysiek bijstond. Psychisch kon de oude confrère namelijk ook wel een steuntje gebruiken. De in Amsterdam woonachtige krasse knar heeft twee jaar geleden Maastricht als woonplaats opgegeven aan de Tweede Kamer. En daar woont hij niet. Toen ook niet. Daar stond hij alleen ingeschreven. Een Polentrucje dus. Dat je met een vals woonadres een onkostenvergoeding van tweeduizend euro per maand vangt wist Theo niet. Echt niet. Dat vertelde hij op zijn eigen omfloerste rookgordijnmanier bij Pauw. Geestig dat die Hiddema die twee ruggen per maand helemaal niet waren opgevallen. Twee jaar is lang, hè! Als dat soort bedragen door je ogen en je vingers glippen, dan hoor je pas echt bij de elite.

Zal die Jeroen de Vries de goede oude Hiddema ook af en toe naar zijn Limburgse stulpje hebben gereden? Voor die vijftienduizend luizige eurootjes mag dat toch wel? Of reed Hiddema in dat geval met Dion Graus mee? Die ging toch elke dag die kant uit om als oprechte dierenvriend de cavia’s van zijn oude moeder op te vrolijken. Graus is ook te goed voor deze wereld. Kan Dion daar trouwens niet alsnog een extra mantelzorgbonus voor krijgen? Een dubbele, voor de cavia’s en voor zijn moeder. En volgend jaar ook een lintje? Als het aan mij ligt wel.

Maar nu de cruciale vraag: Hoe komt het Forum uit deze stinkpoel? Ze lagen er sneller in dan de LPF in 2002. En bij die kneuzen was het logisch. Hun leider was vermoord en zelf konden ze niks. Was wel lachen toen met die knettergekke Winnie de Jong, die randdebiele Nawijn, die besnorde vliegtuigspotter Herben en de onvervangbare komiek Eduard Bomhoff met zijn belletje. Maar nogmaals: toen was Pim dood.

In dit geval heeft de grote partijbaas alleen een buikgriepje. Wat hij behalve slappe thee en droge beschuit nodig heeft is een paar goede juridische adviseurs. Gluiperds die op sluwe wijze die Henk Otten de tent uit kunnen roken. Want die bolle is vanaf nu natuurlijk het grote gevaar voor de grootste politieke partij van ons land. De angst dat de uitgerangeerde Henkie Tankie uit de school gaat klappen is groot. Want hij weet te veel. Van wie die aanstellerige vleugel is. Wie de verhuiskosten van dat kreng betaalde. Wie er nog meer uit de partijkas hebben gesnoept. Uit welke citatenomnibus Thierry steeds zijn gymnasiumwijsheden plukt. En met welke boreale engnekken de dandy babbelt.

Otten weet het en moet daarom vakkundig de mond worden gesnoerd. En dat moet dat liefdeskoppel van het OM doen. Die Marc van Nimwegen met zijn schaamteloze scharrel Marianne Bloos. Die twee hebben alles wat rechtse politici nodig hebben. Ze zijn autoritair, stronteigenwijs en kunnen schaamteloos jokkebrokken.

En wie de opvolger van Henk moet worden? Dat kan er maar een zijn. Uiteraard een denker van kaliber en een politiek zwaargewicht. Een man van groot formaat. Wie? Jensen natuurlijk.