Grijs en nat, maar toch ook weer een oranje Koningsdag

De koning vierde zijn verjaardag in een afgeladen Amersfoort, maar ook elders in het land trotseren feestvierders de miezer.

De vrijmarkt in Utrecht.
De vrijmarkt in Utrecht. Foto Robin Utrecht/ANP

Kleed je warm aan en zorg dat je droge kleren bij je hebt, waarschuwde het Rode Kruis al. Wie dat niet doet, riskeert deze Koningsdag onderkoeld te raken. Het weer (grijs, koud en miezerig) zal zaterdag voor de meesten waarschijnlijk niet het hoogtepunt van de feestvreugde worden. Op sommige plaatsen, waaronder Goes, moest een deel van de activiteiten zelfs worden geschrapt. Toch zaten vele vrijmarktverkopers door het hele land gewoon weer in de vroege uren klaar achter hun kleedjes.

Vrijdagavond begonnen

Op veel plaatsen is het feest vrijdagavond al afgetrapt met Koningsdagfestivals. The Life I Live, het grootste muziekfestival in Den Haag, trok 200.000 bezoekers, zei de organisatie tegen persbureau ANP. De sfeer was „uitstekend”. Ook elders in het land, onder meer op de grote festivals in Rotterdam, Arnhem, Groningen, Utrecht en Eindhoven, deden zich voor zover bekend geen grote problemen voor.

In Boxmeer was het tijdens Koningsnacht wel onrustig. Rond middernacht brak daar een „massale vechtpartij” uit, zo heeft een politiewoordvoerder laten weten aan het Brabants Dagblad. Tientallen jongeren gingen elkaar om nog onbekende redenen te lijf. Volgens de politie werden ook slagwapens gebruikt. Er zijn zeker twee mensen gewond geraakt, één persoon had een bebloed hoofd.

Om dergelijke problemen te voorkomen, kondigde de stad Almere vrijdag al aan preventief te zullen fouilleren. De gemeente had signalen ontvangen dat „verschillende groepen jongeren” met wapens van plan waren om met elkaar te vechten. Rivaliserende groepen werden via sociale media opgeroepen naar Almere te komen om vetes te beslechten. De oproepen zouden honderden keren gedeeld zijn. Vrijdagavond werden tien mensen aangehouden, negen van hen „in het kader van de Wet wapens en munitie”, meldt de gemeente.

Zaterdagmiddag werd in het Noord-Hollandse Castricum een trein stilgezet vanwege een melding dat zo’n vijftig inzittenden vernielingen aanrichtten. De politie zette onder meer de ME en een helikopter in om eventuele vandalen uit de trein te halen. Wat er precies is gebeurd in de trein kon een woordvoerder van politie niet direct zeggen. De dienstregeling raakte door de politie-actie ontregeld.

Koning in Amersfoort

De koning zelf vierde zijn 52ste verjaardag zaterdag in Amersfoort. Samen met zijn gezin en een aantal familieleden werd hij twee uur rondgeleid door burgemeester Lucas Bolsius. De koning noemde het „een groot feest”. „Net als vorig jaar vind ik het weer superleuk om hier aan mee te mogen doen”, zei prinses Amalia. Ze was wel teleurgesteld dat ze het tijdens een quiz over de streek moest afleggen. „Ik had er wel voor geleerd, maar ik heb helaas mijn vader niet kunnen verslaan”, zei de prinses. „Ze zijn een beetje competitief, de familie”, concludeerde koningin Máxima.

Koning Willem-Alexander schudt handen in Amersfoort.
Foto Koen van Weel/EPA
Foto Remko de Waal/EPA

Ondanks het grauwe weer, was het druk in de stad. Volgens de burgemeester waren er 45.000 mensen op de been. De NS zette (overigens net als op een aantal andere trajecten) meer en langere treinen in dan normaal. De stadsbussen zijn gratis, „een cadeau” van de provincie en Syntus, zegt de organisatie.

Op de kade aan de Eem stond ook een aantal klimaatbetogers van de beweging Extinction Rebellion. Terwijl de koning langsliep, sprongen zij met zwemvesten in het water. „Welkom in Amersfoort aan Zee”, stond op een van de spandoeken. De stad is „de toekomstige kustplaats van Nederland als we niet snel ingrijpen”, schreef de organisatie eerder op Twitter.

Foto Phil Nijhuis/ANP
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane.
Foto Phil Nijhuis/ANP
Koningin Máxima troost een meisje uit het publiek.
Foto Koen van Weel/ANP
Prinses Amalia maakt een selfie met het publiek.
Foto Koen van Weel/ANP
Foto Phil Nijhuis/ANP
Prins Maurits treft een fan.
Foto Frank van Beek/ANP
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Altijd je afgevraagd wat er met de bloemen en tekeningen gebeurt? Die gaan in de bakfiets mee #Koningsdag033 https://t.co/Jt9T5G2Y1n