Elon Musk maakt afspraken met beurswaakhond over zijn Twittergebruik

De topman van Tesla heeft zich volgens SEC niet aan eerder gemaakte afspraken gehouden over het delen van koersgevoelige informatie.

Tesla-oprichter Elon Musk bij aankomst in de rechtbank in Manhattan voor de zitting over zijn overeenkomst met de beurstoezichthouder.
Tesla-oprichter Elon Musk bij aankomst in de rechtbank in Manhattan voor de zitting over zijn overeenkomst met de beurstoezichthouder. Foto Shannon Stapleton/Reuters

Elon Musk en de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC hebben vrijdag nieuwe afspraken gemaakt over wat hij wel en niet over het bedrijf mag twitteren. De Zuid-Afrikaanse ondernemer moet meer tweets van tevoren laten lezen door gespecialiseerde juristen, om te voorkomen dat hij misleidende koersgevoelige informatie over Tesla deelt. Met de schikking voorkomt hij vervolging, meldt persbureau Reuters.

Musk had in oktober al afspraken gemaakt met de SEC naar aanleiding van een eerdere tweet, waarin hij zei Tesla van de beurs te halen als de koers 420 dollar zou bereiken. Hij zegde toen ook al toe met juristen te overleggen voordat hij over bepaalde onderwerpen zou twitteren. In februari stuurde hij een tweet over de autoproductie van het bedrijf zonder daar toestemming voor te vragen. Volgens de beurswaakhond ging hij daarmee weer de fout in. Musk zelf zag dat anders.

Met deze schikking worden de eerder gemaakte afspraken aangescherpt. Musk moet nu onder meer toestemming vragen voor het delen van alle financiële informatie over Tesla, zoals fusies, productie- of verkoopaantallen, en nieuwe productielijnen. Het akkoord moet nog goedgekeurd worden door een federale rechter.

Lees ook: Foute tweet kost Elon Musk 20 miljoen en zijn absolute macht

Vrijheid van meningsuiting

In februari tweette de oprichter aan zijn 25 miljoen volgers dat Tesla dit jaar 500.000 auto’s zou produceren. Een paar uur later stelde dat hij echter naar beneden bij tot 400.000. Daarop wilde de SEC dat Musk zich weer voor de rechter zou verantwoorden. Volgens zijn advocaten perkte de SEC Musks vrijheid van meningsuiting onnodig in. De informatie was volgens zijn raadsmannen al bekend, en toestemming was dus niet nodig.

Twitter avatar elonmusk Elon Musk Tesla made 0 cars in 2011, but will make around 500k in 2019
Twitter avatar elonmusk Elon Musk Meant to say annualized production rate at end of 2019 probably around 500k, ie 10k cars/week. Deliveries for year still estimated to be about 400k.

De tweet van augustus over het van de beurs halen van Tesla leverde Musk al een boete op van 20 miljoen dollar (zo’n 17 miljoen euro). Ook moest hij aftreden als president-commissaris van het bedrijf, wel bleef hij aan als bestuursvoorzitter. Op zijn besluit Tesla van de beurs te halen kwam hij terug, naar eigen zeggen onder meer op dringend verzoek van de aandeelhouders.