De onbekende kroonprins

In beeld Deze foto ontketende vijf jaar na het maken ervan een ware tennisrage.

Foto
Foto Reuters

Kroonprins Akihito (rechts) zwaait samen met keizer Hirohito en keizerin Nagako naar burgers vanaf het balkon van het keizerlijk paleis in Tokio op 11 november 1952. Een dag eerder had Akihito, die dinsdag aftreedt als keizer van Japan, in een statige ceremonie het ambt van kroonprins aanvaard. Ook was hij ceremonieel volwassen verklaard.

De ceremonie was voorpaginanieuws in de Japanse dagbladen, toch is het frappant hoe weinig mensen er op deze foto voor het gebouw staan. Ogenschijnlijk wisten niet veel mensen dat het volk de nieuwe kroonprins geluk kon wensen. Toen het paleis afgelopen januari werd opengesteld voor de jaarlijkse nieuwjaarsgroet van de keizer, waren er 155.000 bezoekers.

Maar dit was een andere wereld. Televisie bestond nog maar twee jaar in Japan, het land lag nog in puin door de Tweede Wereldoorlog en er was relatief weinig aandacht voor het keizerlijk gezin. Het volk werd in beslag genomen door het dagelijks bestaan.

„Ik heb deze foto nog nooit gezien”, zegt de 71-jarige Teruo Ishikawa, die vanaf zijn jeugd altijd veel boeken las over de Japanse keizer. „Tot de huidige keizer trouwde hoorden we eigenlijk heel weinig over hem.”

Ook de 74-jarige Yoshimi Hayashi is verbaasd over de foto. „Ik kende de kroonprins voornamelijk omdat we naar dezelfde tennisclub in Karuizawa gingen”, herinnert zij zich. „Het was zeer bijzonder dat hij daar een burgermeisje leerde kennen met wie hij uiteindelijk ging trouwen.”

Het was deze voor Japan opzienbarende liefdesrelatie die ten slotte de aandacht van de Japanners trok en zelfs een tennisrage ontketende.

Maar dat was pas vijf jaar na deze foto.