Viltkokeranemoon breekt DNA-record

Biologie Het DNA van Isarachnanthus nocturnus is ruim 4,5 keer langer dan dat van de mens.

Foto Sérgio Stampar

Dit zijn de tentakels van een recordhouder: geen dier heeft zo veel mitochondriaal DNA als de viltkokeranemoon Isarachnanthus nocturnus. De totale omvang van het mitochondriale DNA beslaat 81.000 baseparen. Dat is ruim 4,5 keer langer dan dat van de mens. Braziliaanse en Amerikaanse biologen maakten het record onlangs bekend in Scientific Reports.

Mitochondriën zijn organellen met eigen DNA die energie leveren aan de cel. Taxonomen kunnen dat DNA uitlezen om te achterhalen hoe soorten aan elkaar verwant zijn. Dat was ook wat de biologen van plan waren. Want wat voor dieren viltkokeranemonen precies zijn is nog onduidelijk. De dieren zijn verwant aan koralen en zeeanemonen. Maar hoe?

Tot de verbazing van de onderzoekers bleek het mitochondriale DNA niet in een ring opgeslagen, zoals bij mensen en andere dieren, maar was het verdeeld over meerdere chromosomen. Dat is zo uniek dat het de biologen niet lukte de verwantschap van viltkokeranemonen met andere dieren uit te pluizen.