Tot drie jaar gevangenisstraf voor fataal auto-ongeluk

Waar het OM van een „straatrace” sprak, ziet het gerechtshof Leeuwarden hiervoor onvoldoende bewijs. Vader Walter van W. kreeg drie jaar cel, zijn zoon Casper 100 uur taakstraf.

Bloemen en kaarsjes op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar het 19-jarige slachtoffer werd doodgereden.
Bloemen en kaarsjes op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar het 19-jarige slachtoffer werd doodgereden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Walter van W. is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een rijverbod van vier jaar voor zijn aandeel in een fataal auto-ongeluk in Loosdrecht drie jaar geleden. Dat is een jaar minder dan hij in eerste aanleg kreeg. In tegenstelling tot wat het Openbaar Ministerie beweert, is er volgens het gerechtshof onvoldoende bewijs om van een straatrace te spreken.

Zijn zoon Casper, die achter zijn vader aanreed, werd door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging. De straffen vallen lager uit dan de eis van justitie. Die had vier jaar cel tegen de vader en één jaar tegen de zoon geëist, plus rijverboden voor respectievelijk vijf en drie jaar.

Wel of geen race?

De 56-jarige Walter en 35-jarige Casper behaalden snelheden tot 160 kilometer per uur binnen de bebouwde kom. De twee reden bumper aan bumper in een Porsche 911 en MINI Cooper. Walter van W. knalde daarbij met 111 kilometer per uur op de auto van een 19-jarige vrouw die net uit een uitrit reed. Zij overleed twee weken na de aanrijding aan haar verwondingen. Hoewel Van W. drank ophad en snel en „zeer onvoorzichtig” reed, kan volgens het hof niet worden gesproken van roekeloos rijden „in de zin van de wet”. Die is „niet hetzelfde” als de betekenis van het begrip in het normale spraakgebruik, benadrukt het hof.

In eerste aanleg kreeg vader Walter, die eerder al eens veroordeeld werd voor rijden onder invloed, naast vier jaar celstraf ook een rijverbod van vijf jaar. Zoon Casper kreeg toen - net als nu in hoger beroep - een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging. Zowel het OM als vader en zoon gingen in beroep. De mannen ontkennen zelf dat zij aan het racen waren.