Topontmoeting

‘Degelijke discussie’ tussen Kim Jong-un en Poetin

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin hebben elkaar donderdag voor het eerst ontmoet. In de Russische stad Vladivostok gaven de twee regeringsleiders elkaar in het bijzijn van de pers een hand, om vervolgens achter gesloten deuren in gesprek te gaan. Het is de eerste keer in acht jaar tijd dat staatshoofden van Rusland en Noord-Korea elkaar ontmoeten. Na het gesprek zei Poetin volgens persbureau Reuters dat hij „een degelijke discussie” heeft gevoerd met de Noord-Koreaanse leider. De leiders zouden onder andere hebben besproken hoe „de situatie op het Koreaanse schiereiland” het beste opgelost kan worden. Ook heeft de Russische president gesteld dat zijn land Kim wil helpen „de banden tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten te normaliseren”. Poetin beloofde te helpen bij het beëindigen van de „nucleaire impasse”. Hij verwees naar de Amerikaanse eis tot denuclearisering van Noord-Korea, wat Kim alleen wil doen als alle sancties tegen zijn land worden opgeheven. Poetin noemde geen concrete oplossingen of maatregelen. Kim zei op zijn beurt dat hij een „erg vruchtbaar” gesprek heeft gevoerd met zijn Russische ambtsgenoot. (NRC)