Thuiskok

Gelakte aubergine

Three eggplants isolated on white. Italian variety.
Three eggplants isolated on white. Italian variety.

Kim Devisschere heeft met Roots een van de vele bistro’s waar je in een informele setting op hoog niveau kunt dineren. Deze gelakte aubergine is volgens de Belgische chef-kok comfort food. Houd er rekening mee dat u er wel zeker twee uur mee bezig bent.

Gaar twee aubergines in een voorverwarmde oven van 120 graden gedurende een uur. Gaar de twee overige aubergines op de barbecue (of pof ze in de oven, een uur op 180 graden) tot ze volledig gaar zijn. Stoof de sjalotten aan met knoflook en chili, waarna je het geheel karamelliseert met palmsuiker. Blus tot slot met vissaus. Mix het vlees van de gebarbecuede aubergines glad in een blender, samen met de sjalotten, munt en koriander tot je een mooie puree verkrijgt. Snijd de aubergines die een uur op 120 graden hebben gegaard in twee gelijke delen en grill ze vervolgens op de barbecue.

Meng alle ingrediënten van de lak door elkaar en dompel er de aubergines in onder. Garneer met sap van een limoen en een klontje boter. Werk de gelakte aubergines af met de fijngesneden bieslook en een zeste van citroen en strooi het sesamzaad er overheen. Dresseer de auberginepuree apart.