Eindelijk mocht Mat Herben nu eens grappen over gerommel in de politiek

Zap De buitenstaanders in het programma ‘De outsiders’ lijken vooral eenzaam. In ‘M’ en ‘Pauw’ verkneukelde men zich over de ,,LPF-toestanden” bij Forum voor Democratie.

Mat Herben en Marleen de Rooy bij M.
Mat Herben en Marleen de Rooy bij M. Beeld KRO/NCRV

‘Er is 0,0 begrip”, vertelde een emotionele Wally in het programma De outsiders. Ze had het niet over de ‘karaktermoord’ door Thierry Baudet c.s. of over Henk Otten die uit de kas van Forum voor Democratie 30.000 euro zou hebben gegraaid, maar over het gebrek aan begrip in haar omgeving voor het effect dat straling van draadloze apparaten op haar had.

Interviewer Tim den Besten was respectvol in het gesprek met haar over de „bedreiging die ze voelde” door de alomtegenwoordige straling, terwijl ze ondertussen liet zien hoe haar muren waren afgedekt met aluminiumfolie en hoe ze het benauwd had in haar bed omdat ze alles moest afdekken met doeken met zilverdraad om niet ziek te worden. Ze was een van de buitenstaanders van de maatschappij die in De outsiders aan het woord kwam.

Naast de eenzame Wally vertelde ook Robert zijn verhaal. Hij leeft deels op de kruiden die hij langs de weg in de Bijlmer plukt. Het blijkt dat als je te veel zuur in je bloed hebt, je maar beter rode klaver kan eten. Fascinerend was het koppel Hannah en Barbara, dat energievelden ontrafelde met therapeutische doeleinden. Ze konden mensen afhelpen van hun suikerverslaving, trauma’s en winterdepressies. Met diepe gorgelgeluiden, en door wat gal te spugen in een bakje wisten ze hun klanten te bevrijden van de „zwarte platen” die voor het hart zitten, waardoor mensen belemmerd worden om gelukkig te zijn.

Wat deze ‘outsiders’ verbond was vooral de eenzaamheid. De omgeving oordeelt hard over hen die buiten de gangbare paden wandelen. „Ze denken: dat mens is gek,” snikte Wally.

Gal spuwen

Nu de politieke soap rondom FVD steeds gekker wordt, is het verleidelijk om je voor te stellen dat Thierry en Henk zich tot Hannah en Barbara zouden wenden, om zwarte platen voor hart en hoofd weg te nemen, en om de gal in een bakje te spuwen, in plaats van in de media.

Otten en Baudet deden gisteren niet mee, de laatste was naar eigen zeggen uitgeschakeld door een voedselvergiftiging, maar verder was er aan meningen en karaktermoord geen gebrek. Omdat het gekrakeel steeds omschreven wordt als ‘LPF-toestanden’ was voormalig voorman Mat Herben opeens een ervaringsdeskundige. Die was merkbaar opgelucht dat híj een keer denigrerende opmerkingen kon maken over rommelende politici. Tijdens een warrig gesprek bij M noemde hij het conflict bij FVD een ordinaire machtsstrijd en verweet hij Henk Otten „misplaatste ijdelheid”.

Lees ook: Tweede man van Forum Henk Otten: ‘Baudet trekt de partij te veel naar rechts’

De timing van het NRC-interview kon natuurlijk geen toeval zijn, dat wisten de gasten bij zowel M als Pauw bijna zeker. Die 30.000 euro zou niet onopgemerkt blijven, al was het dan volgens Theo Hiddema (de FVD-man die geheel ongemerkt zelf teveel reiskosten incasseerde) een vrij gewone transactie, en daardoor was Otten in NRC zo fel geweest. „Een dolkstoot”, aldus Herben die overigens helemaal geen parallel zag met de puinhoop van de LPF, maar kennelijk wel een andere historische parallel.

Het was juist andersom, aldus Jan Driessen van de VVD. Otten werd door de partij publiekelijk aan de schandpaal genageld met het verhaal over die 30.000 euro juist met de bedoeling hem te straffen voor zijn interview in NRC. De hele kwestie getuigde van politiek amateurisme, en dat terwijl FVD Otten juist dankbaar moest zijn, omdat hij in dat interview FVD uit de klauwen van alt-right had willen redden. FVD had behoorlijk ingeboet aan vertrouwen – „het gaat nog sneller dan bij de LPF”, stelde Driessen met nauwverholen plezier – nu beide heren een „kwart miljoen aan onterecht uitgeleend geld hadden gekregen”. Dat Driessen er daarbij een factor tien naast zat, maakte niemand aan tafel iets uit, daar was meer begrip voor dan de 0,0 waarmee Wally het moest doen.

vervangt deze vrijdag Arjen Fortuin.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.