Te koop: enge kasuaris

Oh, dier Naast een kasuaris moet je niet op de grond gaan liggen. Dat is levensgevaarlijk.

Journalisten zijn niet welkom als zaterdag in Florida zo’n honderd exotische dieren worden geveild uit Marvin Hajos’ collectie.

Ringstaartmaki’s, penseelaapjes, vari’s, zeboes, kookaburra’s, allerlei papegaaien, een emoe én twee helmkasuarissen. Het bijzondere van die laatste vogels: een ervan heeft Hajos (75) gedood. Waarschijnlijk is de man op 12 april gevallen tussen twee hokken en heeft een kasuaris hem door het gaas heen doodgeklauwd, reconstrueert The New York Times. Het is „de gevaarlijkste vogel ter wereld”, staat op veel websites. Toch doden ze zelden mensen. Een Australisch onderzoek uit 1999 analyseerde 221 kasuaris-aanvallen, waarvan 150 tegen mensen. Zeven raakten er ernstig gewond, één (die zo’n vogel wilde doden) overleed. Langs een kasuaris joggen voelt gevaarlijk, aldus de onderzoeker; erbij op de grond liggen is dat écht.