Subsidieregeling zonnepanelen met drie jaar verlengd

Zonnepaneelhouders kunnen tot 1 januari 2023 energie die zij terugleveren aan het stroomnet belastingvrij aftrekken van hun eigen energieverbruik.

Zonnepanelen op het dak van museum de Hermitage in Amsterdam, het eerste museale rijksmonument voorzien van zonnepanelen.
Zonnepanelen op het dak van museum de Hermitage in Amsterdam, het eerste museale rijksmonument voorzien van zonnepanelen. Foto Robin Utrecht/ANP

Burgers met eigen zonnepanelen kunnen nog tot 1 januari 2023 stroom die zij zelf hebben opgewekt aftrekken van hun jaarlijkse stroomverbruik. Daardoor wordt hun elektriciteitsrekening lager. Oorspronkelijk zou de zogeheten ‘salderingsregeling’ in 2020 verdwijnen. Het kabinet heeft echter besloten de regeling drie langer voort te zetten dan was afgesproken in het regeerakkoord, zo werd vrijdag bekend.

Door het verlengen van de regeling blijft het financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb’ers om te investeren in zonnepanelen, schrijft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in een persbericht. Onder de salderingsregeling wordt elektriciteit die burgers zelf opwekken door energieleveranciers verrekend met hun energierekening. Dit gebeurt belastingvrij, terwijl de stroomkosten van huishoudens normaal gesproken voor tweederde uit belastingen bestaan.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het voordeel dat zonnepaneelhouders ontvangen in acht jaar tijd afgebouwd. Daarna ontvangen zij alleen nog een vergoeding van hun energieleverancier voor teruggeleverde energie.

‘Blijvend aantrekkelijk’

Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, blijft het installeren van zonnepanelen volgens het ministerie ook op lange termijn, zonder subsidie, aantrekkelijk. Voor huishoudens „die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen”, verwacht het ministerie ondanks de afbouw van de salderingsregeling een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer zeven jaar. Burgers die zonnepanelen willen kopen, kunnen tegen een lage rente geld lenen bij het Nationaal Energiebespaarfonds.

Eerst was het plan van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) om de salderingsregeling sneller af te bouwen en te vervangen door een ‘terugleversubsidie’, een financiële vergoeding van het Rijk voor alle stroom die zonnepaneelhouders aan het net leveren, ongeacht hun eigen energieverbruik. Het leek Wiebes beter om de beperkte subsidiepot voor duurzame initiatieven te verdelen over verschillende projecten, waar nu relatief veel geld gaat naar de salderingsregeling.

Onder meer milieuorganisaties betreurden het voorgenomen opheffen van de salderingsregeling, omdat veel mensen er gebruik van maakten en de regeling volgens hen goed werkte. Ook zou de terugleversubsidie praktisch lastig uitvoerbaar zijn. Door de kritiek kwam Wiebes terug op zijn plan en de terugleversubsidie is nu [met het langer voortzetten van de salderingsregeling, red.] van de baan.

In januari meldde minister Wiebes de Tweede Kamer al dat de salderingsregeling een jaar langer gehandhaafd zou blijven, tot ten minste 1 januari 2021.