Shell komt met nieuwe cao voor personeel Moerdijk en Pernis

Vakbond FNV meldt dat werknemersacties bij de raffinaderijen worden opgeschort. De medewerkers van het bedrijf moeten nog met het voorstel akkoord gaan.

Personeel van Shell tijdens een manifestatie voor de raffinaderij in Moerdijk.
Personeel van Shell tijdens een manifestatie voor de raffinaderij in Moerdijk. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Werknemers van de Shell-raffinaderij in Pernis en de petrochemische fabriek in Moerdijk schorten de acties voor een betere cao op. Vakbond FNV meldt vrijdagmiddag dat de partijen een overeenkomst hebben bereikt in de onderhandelingen.

Het personeel voerde ruim twee weken actie voor de nieuwe cao. Werknemers van de fabriek in Moerdijk deden dat door tijdens de ‘stakingen’ de locatie juist open te houden, terwijl het grote olieconcern de fabriek twee maanden had willen stilleggen voor gepland onderhoud. Bij de locatie in Pernis werkte het personeel op halve kracht. De acties noopten Shell om ‘force majeure’ in te roepen tegenover afnemers aan wie Shell zijn leveringsverplichtingen niet kon nakomen. Door zich te beroepen op deze clausule probeerde het concern zich juridisch te beschermen tegen eventuele claims.

Loonsverhoging

In de nieuwe cao voor het Shell-personeel stijgen de lonen: vanaf maart dit jaar met 3 procent, op 1 maart 2020 met 2 procent en met 2,5 procent vanaf het tweede kwartaal in 2021. Shell had eerder een nieuwe cao voorgesteld met een looptijd van twee in plaats van deze drie jaar.

In de overleggen is ook één extra adv-dag (arbeidsduurverkorting) toegezegd. Die regeling gaat per 1 januari 2021 in. FNV noemt het akkoord „verre van goudomrand”. De werknemers van Shell in Moerdijk en Pernis - ruim 2.100 mensen - moeten nog met het voorstel van het bedrijf akkoord gaan. De huidige cao is op 1 maart verlopen.