SAS annuleert bijna 700 vluchten door staking, 72.000 reizigers gedupeerd

Het gaat om zowel Europese als langeafstandsvluchten. Op Schiphol vervallen tien vluchten naar Oslo, Kopenhagen en Stockholm.

Gestrande reizigers op de belangrijkste luchthaven van Oslo.
Gestrande reizigers op de belangrijkste luchthaven van Oslo. Foto Ole Berg Rusten/EPA

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft vrijdag 673 vluchten geannuleerd wegens een pilotenstaking. Zo’n 72.000 reizigers zijn getroffen, meldt persbureau AP.

Zowel Europese als langeafstandsvluchten zijn geannuleerd. Vanaf Schiphol vervallen tien vluchten naar Oslo, Kopenhagen en Stockholm. Die laatste stad is de uitvalsbasis van SAS. Ook op de luchthaven van Brussel zijn vluchten opgeschort.

Waarschijnlijk gaan de pilotenacties ook zaterdag door, waardoor in totaal 170.000 reizigers mogelijk gedupeerd raken. SAS-medewerkers helpen reizigers op verschillende luchthavens hun vluchten om te boeken.

Tussen de SAS-leiding en de piloten speelt al langere tijd een loonconflict. Onderhandelingen over een nieuwe cao voor de piloten uit Noorwegen, Zweden en Denemarken klapten vrijdagochtend. Het overleg tussen de leiding en piloten loopt sinds maart. De ongeveer 1.500 SAS-vliegers eisen een marktconform loon en betere arbeidsvoorwaarden. De luchtvaartmaatschappij gaat niet mee met die eisen en noemt de geëiste loonsverhoging van 13 procent „onredelijk en extreem”.