Ruim duizend migranten ontsnappen uit Mexicaans detentiecentrum

De meeste migranten zijn uit eigen beweging teruggekeerd. Van zo’n zeshonderd mensen is onduidelijk waar ze zijn.

Een beveiligingsmedewerker van het detentiecentrum onderzoekt een opengebroken deur.
Een beveiligingsmedewerker van het detentiecentrum onderzoekt een opengebroken deur. Foto Moises Castillo/AP

Zo’n 1.300 migranten zijn donderdagavond uit een Mexicaans detentiecentrum ontsnapt. Het grootste deel van hen is weer vrijwillig teruggekeerd, meldt het Nationale Instituut voor Migratie. Van nog ongeveer zeshonderd mensen is niet duidelijk waar zij zich bevinden. Volgens persbureau AP gaat het om de grootste uitbraak in de recente geschiedenis.

Het gaat om het zogenoemde Siglo XXI-centrum in het stadje Tapachula, net over de grens met Guatemala. Volgens persbureau Reuters zitten er vooral Cubanen in het centrum. De Mexicaanse krant Reforma schrijft dat ook migranten uit Haïti en Centraal-Amerikaanse landen ontsnapt zijn.

Hoewel het Siglo XXI-centrum ruimte heeft voor de opvang van maximaal negenhonderd personen, verblijven er momenteel zo’n 3.200. Dit is typerend voor de problemen waar de Mexicaanse autoriteiten mee kampen. De meeste migranten willen doorreizen naar de Verenigde Staten, maar stranden in Mexico vanwege het aangescherpte anti-immigratiebeleid van de regering-Trump.

Lees ook: Mexico wil meer Amerikaanse hulp voor regio

Detentiecentra raken daardoor overbevolkt en migranten verblijven er onder slechte omstandigheden. In Siglo XXI zouden zij onder meer kampen met voedsel- en medicijnentekorten. Het is volgens persbureau AFP de derde keer sinds oktober dat de bewoners van dit centrum in opstand komen vanwege de slechte omstandigheden.

Reforma heeft beelden gedeeld van de uitbraak, waarop te zien is dat medewerkers van het centrum tevergeefs proberen de mensen tegen te houden: