Rotterdamse start-up wil Notre-Dame herstellen met 3D-techniek en eigen restmateriaal

Oorspronkelijke materialen en ambachtslui zijn schaars. Daarom moet de Notre-Dame worden gerestaureerd met behulp van eigen as en 3D-techniek, vindt de Rotterdamse start-up Concr3de.

3D-model van ornament van de Notre-Dame, ‘La Stryge’.
3D-model van ornament van de Notre-Dame, ‘La Stryge’.

Laat de Notre-Dame met 3D-techniek letterlijk uit zijn as herrijzen. Dat is het voorstel van de Rotterdamse start-up Concr3de, dat de verbrande resten van de Parijse kathedraal wil gebruiken als grondstof voor het herstel van het beschadigde steenwerk.

In een open brief presenteerden bedrijfsoprichters Eric Geboers en Matteo Baldessari hun voorstel voor de herbouw. Inmiddels heeft de Franse president Macron een ontwerpwedstrijd voor de op 15 april verbrande kerk uitgeroepen.

De ambachtslieden en grondstoffen die nodig zijn om de verwoeste delen met middeleeuwse technieken te reconstrueren zijn niet voorhanden, schrijven de ontwerpers. De enorme eikenbomen voor de kapspanten groeien bijvoorbeeld niet meer in Europa. En de Parijse kalksteengroeven zijn allang gesloten.

Geboers en Baldessari pleiten voor gebruik van moderne materialen en technieken. Printen met de as van het gebouw, schrijven ze, is niet alleen veel sneller in tijden met een schreeuwend gebrek aan vaklieden, maar voegt bovendien een verhaal toe aan het gebouw.

De benodigde scans voor 3D-reconstructie zijn voorhanden. In 2013 heeft de Amerikaanse wetenschapper Andrew Tallon het bouwwerk met nieuwe digitale technieken volledig in kaart gebracht. Een van zijn scans gebruikte Concr3de (spreek uit: Concrete) om een ornament van de Notre-Dame, een zogeheten Stryge, te reconstrueren. Met kalksteenpoeder en een bindmiddel printte het bedrijf in vijf uur tijd een 30 centimeter hoog model van het ornament.

Bij TU Delft laat het bedrijf de printresultaten onderzoeken. Volgens Geboers doen die niet onder voor echt kalksteen: „Een levensduur van honderd jaar haalt onze kleine Stryge probleemloos. Het is net echt kalksteen dat we produceren.” Toevoegen van de as zorgt mogelijk zelfs voor wat extra sterkte. Betonfabrieken voegen immers ook vaak hun vliegas aan hun mortel toe als vervanger van cement.

Correctie (26 april 2019): in een eerdere versie van dit artikel werd de start-up Conc3rde genoemd, dat moet zijn Concr3de. Hierboven is dat aangepast.