VVD-senator

Quote hoeft niet te rectificeren over Duthler

Zakenblad Quote hoeft een artikel over de nevenactiviteiten van VVD-senator Anne-Wil Duthler niet te rectificeren. Dat oordeelde de voorzieningenrechter donderdag. Duthler had hierover een kort geding aangespannen maar kreeg geen gelijk van de rechter.

De VVD-politicus probeerde rectificatie af te dwingen omdat het artikel volgens haar misleidend is en „haar goede eer en naam” schaadt. De rechter oordeelde echter dat het verhaal in de Quote ondersteund wordt door de feiten. Ook hebben de auteurs, Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers, genoeg onderzoek gedaan en voldoende gelegenheid geboden voor weerwoord.

De auteurs schreven een reeks artikelen rondom de vraag of Duthler zakelijk profiteert van haar VVD-senatorschap. In maart onhulden ze dat de senator de spil is in „een kluwen van tien BV’s in één pand” in Den Haag, waartussen met geld geschoven wordt. Ook schreven ze dat de senator als politicus het woord voert over privacy, terwijl Duthler zelf miljoenen verdient in deze sector.

In de Eerste Kamer-fractie is Anne-Wil Duthler (1967) voorzitter van de commissie Justitie & Veiligheid. Daarnaast is ze advocaat en ondernemer. Naar aanleiding van de artikelen over Duthler is de VVD in maart een integriteitsonderzoek gestart. Over de uitslag van dit onderzoek is nog niets bekend. (NRC)