Rechter verbiedt staking boa’s Amsterdam op Koningsdag

De rechter vreest dat de openbare orde en veiligheid in gevaar kunnen komen als de boa’s gaan staken.

Een demonstratie van de boa's op de Amsterdamse Dam.
Een demonstratie van de boa's op de Amsterdamse Dam. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Amsterdamse ordehandhavers mogen op Koningsdag hun werk niet neerleggen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag besloten in een kort geding dat de gemeente had aangespannen. De rechter vreest dat de veiligheid en openbare orde in gevaar kunnen komen als de zogenoemde buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) staken. De handhavers wilden zaterdag tussen 18.00 uur en 21.00 uur het werk neerleggen.

De boa’s in de hoofdstad krijgen veel te maken met agressie. Daarom eisen ze al langer een wapenstok en pepperspray, een wens die de gemeente niet wil inwilligen. Burgemeester Femke Halsema zei eerder „begrip” te tonen voor acties van de boa’s, maar waarschuwde dat dit op Koningsdag anders zou zijn.

Richard Gerrits, de voorzitter van vakgroep BOA ACP, noemt het „jammer” dat de boa’s niet mogen staken. Volgens hem is de rechterlijke uitspraak echter ook een duidelijk teken dat de politie niet zonder boa’s kan: „We kunnen ons geen mooier promotiepraatje wensen voor het vak van de boa’s.”

Gerrits stelt dat hij meteen in gesprek zal gaan met de gemeente, zowel over Koningsdag als over het „vervolgtraject”. Als de gemeente geen aanvraag doet voor de wapenstokken en pepperspray die de boa’s verlangen, zullen volgens Gerrits meer stakingen volgen. „Volgens mij hebben we hier een voetbalclub die het goed doet op dit moment. Dat kan situaties creëren waarin wij hard nodig zijn.”