oud-politicus

Voormalig minister en IMF-baas Johan Witteveen (97) overleden

Oud-politicus en oud-hoogleraar economie Johan Witteveen is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het bestuur van de Soefi Beweging Nederland, waaraan Witteveen verbonden was. Witteveen was twee keer minister van Financiën (VVD) en jarenlang hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Witteveen groeide op in Rotterdam. Voor zijn overlijden woonde hij in Wassenaar. Van 1963 tot 1965 was Witteveen minister van Financiën onder Victor Marijnen van de Katholieke Volkspartij, en van 1967 tot 1971 onder Piet de Jong (ook KVP). Witteveen is sinds zijn jeugd een aanhanger van het universeel soefisme, dat gericht is op het verbinden van de oosterse en westerse religies, met invloeden uit de islam, het hindoeïsme, filosofie en psychologie. (NRC)