Otten stapt op uit FVD-bestuur na ‘karaktermoord’

De Haagse Stemming Vandaag begint het meireces. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Bij Forum voor Democratie is de ruzie in de top compleet. Asscher droomt van een links blok. En Rob Jetten vangt bot met zijn liefde voor Europa.

VERGIFTIGD: Achteraf is altijd de vraag wanneer escalatie onvermijdelijk werd. Zo ook bij FVD. Was het zaterdag, toen Ottens interview in NRC verscheen (waarover hij Thierry Baudet pas de avond ervoor had ingelicht)? Woensdag, toen Baudet plots per tweet liet weten dat Otten fractiemedewerker-af was? Of toch gisteren, toen alles in een stroomversnelling kwam? Eerst onthulde NRC dat Otten geld uit de partijkas naar zijn bedrijf had overgeboekt. Daarna riep Baudet, die al de hele dag wegens “voedselvergiftiging” in de Kamer ontbrak, zijn medeoprichter publiekelijk op om zijn plek in het bestuur op te geven. Otten sprak van karaktermoord, maar gaf wel gehoor. Zeker is: de relaties in de top zijn goed verzuurd, het “gedoetje” is nu echt gedoe geworden.

BEGIFTIGD: Nu we weten dat Otten ruim 30.000 euro aan zichzelf overmaakte – die hij later terugstortte, na vragen van partijgenoten – rijzen allerlei vragen. Was het kritische interview een poging van Otten om de aandacht van zijn bonnetjesaffaire af te leiden, zoals in de partij te horen valt? Of heeft Otten gelijk en is het betalingsconflict juist een bliksemafleider voor de richtingenstrijd? Actie is geboden, want de Europese verkiezingen zijn op komst, net als die voor de nieuwe Eerste Kamer. Ottens senaatszetel kan door het kiessysteem eigenlijk niet meer in gevaar komen, zijn fractievoorzitterschap is minder zeker.

Begiftigd II: Ook woordvoerder en aanstaand Eerste Kamerlid Jeroen de Vries kreeg 15.000 euro uit de partijkas onder Ottens beheer. Dat was volgens een betrokkene een “mantelzorgbonus”, omdat De Vries Kamerlid Theo Hiddema bijstond na een heupoperatie. De Vries geldt als medestander van Otten en niet als enige. Otten heeft vanwege zijn rol in de kandidatenselectie ook veel provinciale FVD’ers aan zijn zijde – en zij mogen de Eerste Kamer kiezen. Al zit hij niet langer in het partijbestuur, Otten zal zich niet zomaar gewonnen geven.

BLOKKENBOUWER: Vaak aangekondigd, nooit gelukt: een blok van linkse partijen die elkaar niet bestrijden, maar samen de verkiezingen in gaan. PvdA-leider Lodewijk Asscher wil het nog eens proberen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, vertelt hij in de podcast Betrouwbare Bronnen. Nu SP, GroenLinks en PvdA alle drie in de oppositie zitten, heeft hij goede hoop. “Samen uit, samen thuis na de verkiezingen, dat zou een waanzinnig krachtig signaal zijn.”

PEUKENSCHIETERS: Over acht maanden moeten sigarettenautomaten alleen nog gevuld zijn met saaie verpakkingen. Zo wil staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, CU) roken minder aantrekkelijk maken. Met zijn plannen voor de vet- en alcoholindustrie gaat het minder voortvarend. Toevallig waren bedrijven uit die sector wél aan de onderhandelingstafel vertegenwoordigd toen Blokhuis zijn plannen voor het Preventieakkoord smeedde.

EU-KIFT: Rob Jetten (D66) hoopte zich in het Kamerdebat over de EU van zijn beste kant te laten zien. Hij hekelde de “halsstarrigheid” van minister Hoekstra (Financiën, CDA) en riep premier Rutte op hem daar op aan te spreken. Hoekstra vecht in Brussel een eenzame strijd met zijn verzet tegen veel Europese plannen, zoals die voor een gezamenlijk eurozonebudget. Bij WNL ging het Jetten nog goed af, maar in de Kamer kreeg hij de coalitie over zich heen. Nee, zei CDA’er Pieter Omtzigt resoluut, Hoekstra moest juist “niet constructiever” zijn. De VVD en ChristenUnie vielen Omtzigt bij, waarna Jetten terugkrabbelde. Rutte zelf sloot de rangen: “Hoekstra doet precies wat in de coalitie is afgesproken.”

EEN BEETJE INTEGER: Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler (VVD) koos een pad dat weinig parlementariërs kiezen: een rechtszaak aanspannen tegen een medium. Gisteren stond ze tegenover zakenblad Quote, dat had geschreven over haar zakelijke belangen. Ze kreeg ongelijk: volgens de rechter was het Quote-artikel “ondersteund door de feiten” en leverde het stuk “een bijdrage aan het actuele maatschappelijk debat over de integriteit van Kamerleden”. Eerder kwam Duthler al in opspraak omdat ze stemde over een wet waarover haar bedrijf advies had geleverd. Dat leidde ertoe dat de Eerste Kamer inmiddels werkt aan een eigen integriteitscode, en tot een onderzoek door de eigen partij. Duthler zal het niet in spanning afwachten: ze keert niet terug in de nieuwe Eerste Kamer.

EN DAN NOG DIT: De Kamer heeft twee weken meireces en ook wij gaan er even tussenuit. In de tussentijd gaan we aan de slag met alle antwoorden die onze enquête heeft opgeleverd. En een bedankje aan Annemarie Kas, het is haar laatste nieuwsbrief. Haar foto zie je hier nooit, maar zij maakte De Haagse Stemming als eindredacteur vanuit Jakarta elke dag helder en goed leesbaar. Nu Annemarie naast NRC ook aan de slag gaat voor de NOS, krijgen we haar in elk geval vaker te zien – gelukkig maar.

QUOTE VAN DE DAG:

“Anderen waarvan hij vond dat ze te weinig kregen. Steigerbouwers, dat soort mensen.”

Volgens Theo Hiddema keerde Otten als penningmeester vaker geld uit, vertelt hij de Volkskrant.