Ook terugreis individuele reizigers Sri Lanka vergoed

Reizigers kunnen zich bij hun verzekeraar of bij de hulporganisatie SOS International melden. Vanwege ‘code oranje’ kunnen zij kosteloos terug reizen.

Een moskee in Colombo wordt tijdens het vrijdaggebed beveiligd.
Een moskee in Colombo wordt tijdens het vrijdaggebed beveiligd. Foto Ishara Kodikara/AFP

Ook reizigers die zelfstandig naar Sri Lanka zijn gereisd en eerder terug willen, krijgen de kosten van hun terugreis vergoed. Hulporganisatie SOS International is vrijdag in samenwerking met Nederlandse verzekeraars een repatriëringsactie begonnen om individuele reizigers terug te halen. Verzekeraars zullen de kosten voor deze terugreis vergoeden, zeggen zij. De reizigers moeten wel een reisverzekering hebben om in aanmerking te komen voor de vergoeding.

Van reizigers die via een reisorganisatie op Sri Lanka zijn, werd donderdag al bekend dat ze zouden worden vergoed voor hun vervroegde terugreis. Het geld daarvoor komt uit het Calamiteitenfonds Reizen. Bij bijzondere gebeurtenissen, zoals natuurrampen of ernstige onlusten, kan dit fonds besluiten reizigers geld uit te keren. De regeling geldt echter alleen voor reizigers die een vakantie hebben geboekt via een reisorganisatie.

SOS International coördineert de repatriëringsactie voor individuele reizigers. De hulporganisatie roept hen op zich bij hun reisverzekeraar te melden. De kosten voor de terugvlucht worden dan „binnen redelijke grenzen” door de verzekeraars vergoed. Dat doen de verzekeraars wel alleen als de reiziger een reisverzekering heeft (die in veel gevallen geen dekking biedt voor de kosten van een vervroegde terugreis bij calamiteiten). SOS International zegt met alle Nederlandse verzekeraars een afspraak overeen te zijn gekomen. Onder meer Interpolis, Aegon en ANWB doen mee. Tot nu toe hebben zich zo’n 150 reizigers bij de coördinerende alarmcentrale gemeld.

Lees ook: Aanslagen in Sri Lanka: volgens het boekje van IS

De repatriëringsacties zijn het gevolg van het aangescherpte reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag uitgaf. Dat is nu ‘oranje’ vanwege de aanslagen afgelopen weekend waarbij 253 mensen op het eiland om het leven kwamen. Onder hen waren drie Nederlanders. Het ministerie waarschuwt voor vervolgaanslagen en wraakacties en adviseert reizigers alleen naar Sri Lanka af te reizen als dat noodzakelijk is.