Recensie

Recensie

Nerdgrappen over melk en bitterballen

Fotostripboek

Optische illusies, logicaraadsels, speltheorie, het quantumwaarnemerseffect en de optimale verdeling van bitterballen. In het fotostripboek van hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets en fotostripmaker Ype Driessen wordt interessante wetenschap gebracht in de vorm van grappige fotostrips, met in de hoofdrollen Ype en Ionica. Daarbij is het meestal Ionica die Ype iets uitlegt. Het boek staat vol leuke (en soms een beetje flauwe) nerdgrappen. Waarmee denk je bijvoorbeeld dat Ype thuiskomt als Ionica hem vraagt: „Yp, wil je een pak melk halen? En als ze ook eieren hebben, neem je er dan zes mee?” (Zes pakken melk. Ze hadden kennelijk eieren.)

Hoewel niet alles uitgelegd wordt, heb je geen wetenschappelijke achtergrond nodig om de strips te begrijpen. Je leert bijvoorbeeld over de tweelingparadox, waarbij een ruimtereiziger bij terugkomst jonger is dan zijn tweelingbroer, door tijddilatatie. Wat dat precies is, komt niet aan bod. Maar het is wel duidelijk dat Ype, die zijn ruimtepak al aan heeft, erg teleurgesteld is dat hij maar een paar milliseconden jonger wordt. Bij sommige strips wordt er in het uitgebreide notenapparaat achterin verwezen naar boeken of websites waar je meer uitleg kan vinden.

De nerdy humor zit ook in de vorm. De strip over Fibonaccigetallen bestaat uit 1, 1, 2, 3, 5 en 8 plaatjes en in ‘De obsessieve ordening’ zijn de pixels in de laatste afbeelding op kleur gesorteerd. Dat is niet lukraak gedaan. In het notenapparaat lees je dat het de ‘theoretisch optimale manier van sorteren’ is, waarbij de kleuren op kleurtoon geordend zijn en daarbinnen op helderheid.

De fotostrips in het boek verschenen eerder in het populair-wetenschappelijke maandblad New Scientist. Ze zijn nu voor het eerst gebundeld in een boek dat voor 1.729 eurocent te koop is. Een gek getal dat ook terugkomt in een van de strips. Na wat achtergrondonderzoek blijkt dit Ionica Smeets’ lievelingsgetal. Achter dat getal zitten twee mooie anekdotes: een over de wiskundige Srinivasa Ramanujan en een over de natuurkundige Richard Feynman. Zoek ze vooral eens op.