Mozambique

Overstromingen dreigen door nieuwe cycloon

Nu noorden geraakt
Nu noorden geraakt

De tropische storm Kenneth, die in het noorden van Mozambique aan land is gekomen, heeft tot nu toe één dodelijk slachtoffer geeist. Een vrouw in de stad Pemba kwam om het leven door een vallende boom. De Verenigde Naties waarschuwen voor „zware overstromingen” die het gevolg kunnen zijn van langdurige regenval als gevolg van de cycloon. De regio ten zuiden van het gebied dat nu door Kenneth wordt getroffen, kreeg zes weken geleden overstromingen te verduren als gevolg van de tropische storm Idai. Daarbij kwamen meer dan 600 mensen om het leven. Volgens de Verenigde Naties is het de eerste keer dat Mozambique twee keer in hetzelfde stormseizoen wordt getroffen door een cycloon. „Cycloon Kenneth kan een nieuwe humanitaire operatie vereisen”, zei hulpcoördinator Mark Lowcock van de VN tegen persbureau AP, terwijl de hulp vanwege Idai nog in volle gang is. Naar verwachting is de regenval als gevolg van Kenneth de komende dagen het dubbele van die van Iday zes weken geleden. Het noordelijke gebied is wel dunner bevolkt dan de regio waar Idai een spoor van vernieling trok. Volgens de regering lopen bijna 700.000 mensen gevaar als gevolg van Kenneth. (NRC)