Khalid Amakran

‘Modellenwerk is echt mijn passie geworden’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Olivier Hagen (17). Aanmelden? Mail pubers@nrc.nl.

Fashion Week

„Ik werd gescout in Antwerpen, op een schoolreis. Iemand kwam op me af en vroeg naar mijn lengte, leeftijd, waar ik woonde. Er kwam niks uit maar daardoor ging ik me wel verdiepen in modellenwerk. Mijn moeder wees me op een advertentie voor een castingdag van Elite Model Look. Daar ben ik heengegaan, en uiteindelijk heb ik in 2018 de finale van Elite Model Look Nederland gewonnen. Bij de wereldfinale op Tenerife eindigde ik in de top 15. Ik heb nu getekend bij Elite Amsterdam, Parijs, Milaan en Barcelona. Deze zomervakantie ga ik naar castings voor de Fashion Week in Milaan. Het lijkt me best gaaf om fulltime model te worden. Of ik dat ga doen hangt ervan af of mijn agent denkt dat ik genoeg jobs kan krijgen. Er zijn niet zo veel Aziatische modellen, dat is in mijn voordeel. De vraag is of ik genoeg volwassenheid uitstraal.”

Zuid-Korea

„Het is nu moeilijk om plannen te maken omdat we sinds kort weten dat mijn vader uitgezaaide maagkanker heeft. Hij is uitgerekend voor nog een jaar. Modellenwerk is veel reizen; het lijkt me vreselijk als ik weg ben en er overkomt hem iets. Maar ik wil ook dat hij trots op mij is, dat hij ziet dat ik model ben. Mijn vader is heel liefdevol, gastvrij, hij geeft veel om mensen. Toen hij twee was is hij geadopteerd uit Zuid-Korea. Hij had totaal geen interesse in zijn afkomst, tot ik er interesse in kreeg – het heeft ook met mijn identiteit te maken. Deze zomer wilden we een reis naar Zuid-Korea maken omdat daar onze roots liggen. Dat zit er dus niet meer in.”

Khalid Amakran
Khalid Amakran
Khalid Amakran

Down to earth

„Het modellenwerk is echt een passie geworden. Ik vind het een soort kunst. Je hebt visagisten, make-up artiesten, fotografen, het model – en dat komt allemaal samen op één foto. Als ik het resultaat zie van een fotoshoot kan ik heel blij worden. Tijdens de shoot bedenk je dingen – het lijkt me cool om zo of zo te staan – maar je ziet niet meteen resultaat, de fotograaf wil verder schieten. Pas op de foto’s zie je dat het heeft gewerkt. Bij mijn eerste testshoot was ik heel stijfjes. Ik zat op een kruk, deed af en toe wat met mijn hoofd. De tips die ik kreeg gebruikte ik bij de tweede testshoot, en zo verder bij de derde, vierde. Tot je merkt hé, het gaat eigenlijk best goed. Maar ik vind mezelf nog steeds een beginner. Ik zou me geen ster willen voelen, ik wil graag down to earth blijven.”

Bucketlist

„Mijn vader en ik hebben een bucketlist opgesteld. We gaan bij Ajax vooraan zitten, bij de gehandicapten. Hij is nu slecht ter been, daar maken we gebruik van. We willen naar North Sea Jazz en in Scheveningen fruits de mer eten. Ik wil het adoptieboek nog een keer met hem doornemen dat mijn oma voor hem heeft gemaakt. En ik wil samen met hem een ring kopen om hem te herdenken.”