Lid Commissariaat voor de Media geschorst na commotie over roman

Eric Eljon schreef een roman over de mediawereld die „een onthullende kijk achter de schermen” belooft. Zijn medecommissarissen vinden dat dit zijn neutraliteit schaadt.

Het Commissariaat van de Media ziet er mede op toe dat radio- en televisiemakers de Mediawet naleven.
Het Commissariaat van de Media ziet er mede op toe dat radio- en televisiemakers de Mediawet naleven. Foto Freek van Asperen/ANP

Minister Arie Slob (ChristenUnie) heeft een van de drie leden van het Commissariaat voor de Media geschorst nadat er commotie was ontstaan over een roman van diens hand. Dat staat in een Kamerbrief die de minister van Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media donderdag verstuurde.

Het betreffende lid, Eric Eljon, schreef samen met Bart in ’t Hout - onder meer voormalig programmadirecteur bij RTL - het boek Dwergwerpen. Op de achterflap belooft de roman „een onthullende kijk achter de schermen van de Nederlandse televisiewereld: de haat en nijd op de werkvloer, de tomeloze geldingsdrang van omroepbestuurders, het egoïsme van tv-presentatoren en de altijd op winst beluste commerciële mediabedrijven”. De flaptekst voegt daaraan toe dat de roman „een must” is voor „iedereen die daar werkt, daar graag wil werken of zijn kinderen hiervoor wil behoeden”.

Eljons twee collega’s bij het Commissariaat, Madeleine de Cock Buning en Jan Buné, namen openlijk afstand van het werk omdat ze vonden dat de neutraliteit van de toezichthouder in het geding was gekomen, aldus De Telegraaf afgelopen weekend. Vervolgens zouden de onderlinge spanningen zijn opgelopen.

Vertrouwensbreuk

Minister Slob schrijft donderdag in zijn Kamerbrief dat samenwerking niet meer mogelijk is omdat „door verschillende oorzaken een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen de heer E. Eljon en de overige leden van het Commissariaat”. De minister belooft te „onderzoeken of de heer Eljon in de toekomst met gezag zijn functie zal kunnen uitoefenen” en dat hij geschorst is zo lang het onderzoek loopt. Slob verwacht eind mei een beslissing te nemen.

Het Commissariaat, waar Eljon sinds 2011 onderdeel van uitmaakt, ziet erop toe dat televisie- en radio-omroepen de Wet op de vaste boekenprijs en de Mediawet naleven. De toezichthouder behoort de onafhankelijkheid en pluriformiteit van Nederlandse radio- en televisieomroepen te beschermen en wijst onder meer zendtijd toe aan de publieke omroepen.