Michael Wolf fotografeerde mensen die klem zitten

Michael Wolf 1954-2019 De Duitse fotograaf en beeldend kunstenaar Michael Wolf is op 64-jarige leeftijd overleden. Hij stond vooral bekend om zijn fotoseries van de eindeloos uitstrekkende flatgebouwen in zijn woonplaats Hongkong.

De Duitse fotograaf en kunstenaar Michael Wolf is dinsdag in zijn appartement in Hongkong overleden. Hij was 64 jaar. Dat meldt het Haags Gemeentemuseum, mede namens zijn galeriehouder.

Sinds 1994 woonde en werkte de in München geboren Wolf in Hongkong. Die stad met ruim zeven miljoen inwoners werd zijn belangrijkste inspiratiebron. Hij maakte daar onder meer zijn beroemdste fotoseries van eindeloze kleurige wolkenkrabbers en inkijkjes in flatwoningen, Architecture of Density.

Bekijk meer foto’s: Intieme portretten van miljoenensteden

Sociaal geëngageerd

Die serie was onderdeel van de grote overzichtstentoonstelling die het Haags Gemeentemuseum met hem maakte, Michael Wolf - Life in Cities. Die was als eerste te zien op het fotofestival in Arles en daarna, begin 2018, onder meer in het Fotomuseum Den Haag. Speciaal onderdeel van die expositie was een enorme wand met in China gemaakt plastic speelgoed, met sociaal bewogen foto’s van Wolf van mensen uit de plastic-industrie. Het was zijn eerste grote installatie, en debuut als beeldend kunstenaar.

Wolf begon ooit als fotojournalist, voor bladen als Stern en Geo. Zijn werk, altijd geënt op sociaal geëngageerde documentaire-fotografie, is opgenomen in vele musea, zoals het MoMA in New York en het Rijksmuseum. Hij won vele prijzen, zoals de eerste prijs bij World Press Photo in 2005 en 2010. Hij maakte een groot aantal fotoboeken, zoals Tokyo Compression, met foto’s van mensen die klem zitten in de metro in Tokio.

Michael Wolf laat een vrouw en kind achter.

Lees ook Tracy Metz over Michael Wolfs overzichtstentoonstelling in Den Haag uit 2018

Correctie (26 april 2019): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Wolf op 65-jarige leeftijd is overleden. Dat moet 64 zijn en is hierboven aangepast.